Sarajevska torta bez pečenja: Slatki desert koji se topi u ustima

Osvaja na prvi zalogaj/Youtube/Screenshot
Stari sarajevski kolač osvaja od prvog zalogaja – pravi se munjevito, bez pečenja, a gosti uvijek pitaju za recept.
Kada imate goste ili jednostavno želite zasladiti svoj dan nečim posebnim. Pravi hit je Sarajevska torta. Ne samo da izgleda kao da je izašlo iz vrhunske poslastičarnice, već se i brzo pravi, bez pečenja, i topi se u ustima.
Bogata, čokoladna, kremasta, a opet lagana torta idealna za rođendane, proslave, praznike, kao i one dane kada želite ostaviti utisak bez previše truda. I da – svi će htjeti još jedan komad!
Sastojci:
- 1 pakovanje oblatni
- 1,5 litara mlijeka
- 5 jaja
- 800 g šećera
- 12 kašika brašna
- 350 g čokolade za kuhanje
- 500 g mljevenih oraha
- 4 kesice vanilinog šećera
- naribana korica 1 limuna
Sastojci za glazuru:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 1/2 šolje mlijeka
- 1/2 šolje šećera
- 1/2 margarina
Priprema:
Umutiti bjelanca sa 800 g sećera da se šećer razbije, a kada se zgusne dodajte žumanca i još malo mutiti. U posebnoj posudi razmutiti 12 kašika brašna sa malo mlijeka, a ostatak mlijeka staviti da provri. Sipati razmućeno brašno u umućena jaja, lijepo promiješati da se sjedini. Kad mlijeko provri, skloniti sa vatre i kutljačom umiješati masu od jaja i brašna, lijepo sjediniti i vratiti na tihu vatru, pa skuhati gusti krem uz neprestano miješanje, piše Stil.
U vrući krem dodati 300 g čokolade za kuhanje i miješati da se lijepo rastopi. Ostaviti da se skroz ohladi uz povremeno miješanje. U ohlađeni krem dodati 500 g mljevenih oraha, 4 vanilin šećera i rendanu koru jednog limuna. Filovati korice tanko, pa redati jednu preko druge blago pritiskajući da se spoje. Preliti glazurom koju treba otopiti na pari.