Ribu pržite pogrešno cijeli život: Zamijenite brašno ovim sastojkom i bit će savršeno hrskava

Bit će kao iz restorana/Free Pik

Bit će kao iz restorana/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pržena riba je često na jelovniku. Ali važno je znati kako je pravilno pržiti da bi bila ukusna i zdrava. Svi želimo da riba bude mekana iznutra, a savršeno hrskava izvana. Kako to postići?

Zamijenite jedan sastojak za pohovanje

Ako ste do sada ribu uvaljali u brašno prije prženja, vjerovatno ste primijetili da često upije previše ulja i postane teška. Zato profesionalni kuhari ne koriste obično brašno, već jedan mnogo bolji sastojak.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Umjesto bijelog brašna, ribu uvaljaju u kukuruzni skrob (gustin). Ovaj sastojak stvara tanku, ali čvrstu zaštitnu koricu, zahvaljujući kojoj riba:

  • ostaje suha i hrskava izvana
  • ostaje mekana i sočna iznutra
  • ne upija ulje kao kada se koristi brašno

To je trik koji čini ogromnu razliku u okusu i teksturi, a uz to je i zdravija opcija.

Kako pravilno pržiti ribu bez brašna?

Pripremite ribu – očistite je, posolite i pobiberite po ukusu. Uvaljajte komade u kukuruzni skrob (gustin) – neka skrob ravnomjerno prekrije svaki dio. Pržite u vrelom ulju – ulje mora biti dovoljno zagrijano da bi se korica odmah počela formirati. Izvadite ribu na papirne ubruse – kako bi upili višak masnoće. Dobit ćete ribu sa zlatno-smeđom, hrskavom koricom, savršeno pečenu iznutra, bez masnoće i bez teškog osjećaja u stomaku, piše Trpeza.

Prijatno!

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja