Recept za ljubav pri prvom zalogaju: Mirisne sirne pogačice u nekoliko koraka

Mirišu na djetinjstvo/Facebook

Mirišu na djetinjstvo/Facebook/Screenshot

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Mekane iznutra, hrskave izvana, s neodoljivim mirisom topljenog sira i začina – ove pogačice idealne su za doručak, užinu ili posluženje uz čašu jogurta.

Priprema je jednostavna, a potrebni su vam samo osnovni sastojci koje vjerovatno već imate kod kuće. Najljepše od svega? Tijesto se lako mijesi, a rezultat je više nego ukusan.

Potrebni sastojci:

Za tijesto

500 g brašna

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

1 kesica suhog kvasca

1 kašičica šećera

250 ml tople vode

2 kašike maslinovog ulja

1 kašičica soli

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Za nadjev

200 g krem sira

150 g rendane gaude

50 g rendanog parmezana

2–3 čehna bijelog luka (sitno sjeckana)

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Origano po želji

Priprema

U manjoj posudi pomiješajte malo tople vode i kašičicu šećera, pa dodajte suhi kvasac. Ostavite da odstoji desetak minuta dok se kvasac ne aktivira. U veću zdjelu sipajte brašno, dodajte nadošli kvasac, preostalu vodu, maslinovo ulje i so. Mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Pokrijte ga čistom krpom i ostavite na toplom mjestu oko sat vremena, dok se volumen ne udvostruči.

U međuvremenu pripremite nadjev. U zdjeli pomiješajte krem sir, rendanu gaudu i parmezan, dodajte sitno isjeckani bijeli luk i origano. Sve dobro sjedinite, piše Radiosarajevo.

Kad tijesto naraste, kratko ga premijesite i podijelite na dva dijela. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte svaki dio u ovalni ili okrugli oblik. Ravnomjerno rasporedite nadjev preko tijesta, pa pažljivo prenesite na pleh obložen papirom za pečenje.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pecite u unaprijed zagrijanoj rerni na 220°C oko 15 do 20 minuta, dok pogačice ne porumene i sir se lijepo ne istopi. Kada su gotove, ostavite ih nekoliko minuta da se prohlade.