Recept naših nana: Domaća pita sa sirom koja miriše na djetinjstvo

Starinski recept koji ne izlazi iz mode/Ilustracija
U eri brzih obroka i industrijskih proizvoda, sve je manje vremena za domaću kuhinju, ali miris svježe pečene pite s vraća nas u neka toplija vremena – u kuhinje naših majki i baka. Upravo takvu emociju budi ovaj recept za klasičnu domaću pitu sa sirom, napravljenu s ljubavlju i jednostavnim sastojcima koji svjedoče da ukus ne traži komplikacije, već tradiciju.
Pita sa sirom jedan je od simbola bosanske kuhinje, a iako postoje varijacije širom regije, ovaj recept dolazi iz srca Hercegovine, gdje se još uvijek razvija jufka rukom, a sir se nabavlja s obližnje planine.
Sastojci:
- 500 g svježeg kravljeg sira
- 1 jaje
- Malo soli
- 500 g glatkog brašna
- 250 ml mlake vode
- 1 kašičica ulja
- Maslac ili mast za premazivanje
Priprema:
Za početak, pripremite tijesto: u većoj zdjeli pomiješajte brašno, malo soli, ulje i mlaku vodu. Mijesite dok ne dobijete glatku, elastičnu kuglu. Pokrijte čistom krpom i ostavite da odmori barem 30 minuta – to je ključno za kasnije razvijanje. Dok tijesto “diše”, pripremite fil – izmiješajte sir s jajetom i po potrebi dodajte prstohvat soli. Ako koristite slani sir, nemojte pretjerivati. Kada je tijesto spremno, razvaljajte ga tanko na pobrašnjenoj površini ili ga razvlačite rukama preko stolnjaka, kao što su to radile naše bake. Premažite tijesto rastopljenim maslacem, rasporedite fil, zarolajte i složite u tepsiju u obliku puža ili u redovima.Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobije zlatnu boju (oko 35–40 minuta). Po želji, prelijte je s malo maslaca ili vrhnja čim izađe iz rerne.
Miris djetinjstva koji se ne zaboravlja
Ova pita se ne mjeri samo po ukusu – ona nosi priču, uspomenu i duh domaće kuhinje. U svijetu punom instant rješenja, možda je vrijeme da barem jednom sedmično vratimo tradiciju na sto. Jer, kako kaže stara izreka: "Nema bolje terapije od domaće pite i šolje jogurta."
Savjet plus: Ako želite moderniji twist, dio fila možete obogatiti sjeckanim mladim lukom ili svježim špinatom – ali baza neka ostane klasična. Jer klasika uvijek pobjeđuje.