Recept koji štedi vrijeme i oduševljava ukusom: Čudo od jednog jajeta

Ukus je fenomenalan/You Tube

Ukus je fenomenalan/YouTube

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ukoliko tražite nešto brzo, a savršeno ukusno, ovaj kolač je idealan, jer vam neće oduzeti previše vremena, a sastojke već imate kod kuće.

Ako počnete da prelistavate sveske s receptima svojih mama, sigurno će vam pažnju privući zvučan naslov – Čudo od jednog jajeta. Recept za jednostavan kolač čine sastojci koje uglavnom uvijek imamo u kuhinji, a za čiju pripremu vam je potrebno da odvojite malo vremena.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Za biskvit:

  • 1 jaje
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja mljevenih oraha
  • 1 šolja mlijeka
  • 1/2 šolje ulja
  • 1 šolja brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za fil:

  • 1 puding od vanilije
  • 300 ml mlijeka
  • 2 kašike šećera
  • 150 g maslaca

Priprema:

Umutite jaje i dodajte pola šolje šećera te nastavite da miksate dok ne dobijete gustu kremastu teksturu. Potom dodajte mlijeko i postepeno umiješajte ostatak šećera. Zatim dodajte ulje, pa kašikom dodajte orahe i dobro ih sjedinite, a na kraju kašikom umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo.

Tako pripremljenu smjesu prelijte u nauljeni i pobrašnjeni pleh. Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 20 minuta. Biskvit mora ostati sočan, zato je važno da ga ne prepečete. Nakon 15 minuta pečenja, slobodno provjerite sredinu biskvita čačkalicom. Ako na čačkalici ne ostaju tragovi smjese, kolač je spreman za vađenje iz rerne.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Započnite pripremu kreme. Odvojite 100 ml mlijeka i u njega umiješajte puding i šećer, dok ostatak mlijeka stavite u šerpu da proključa. Smanjite jačinu vatre i u vrelo mlijeko lagano, miješajući, dodajte pripremljeni puding. Kada smjesa proključa, skinite s vatre i ostavite da se ohladi, zatim dodajte maslac i sve dobro izradite mikserom.

Na ohlađeni biskvit dodajte fil i pospite po želji – narendanom čokoladom, mljevenim keksom, cimetom, mljevenim orasima… Ako ne volite fil s pudingom, prije posluživanja kolač prelijte šlagom i pospite željenim dodacima, piše Superžena.

Uživajte!