Recept koji oduševljava: Samo jedan trik čini pileća prsa iz friteze savršeno sočnima

Za prste polizati/FreePik
Pileća prsa, zbog niskog udjela masnoće, posebno su osjetljiva na način pripreme – lako postanu suha ako se predugo termički obrađuju, dok prekratko kuhanje nosi rizik od nedovoljno pečene unutrašnjosti i potencijalne zdravstvene neispravnosti.
Ipak, uz jedan jednostavan korak prije same pripreme, moguće je dobiti sočna, mekana i ukusna pileća prsa.
Kuharica Jazz Leaf otkrila je na TikToku brz i efikasan način pripreme pilećih prsa u fritezi na vrući zrak (air fryer), koji ne samo da štedi vrijeme, već garantuje i izvrstan rezultat.
Njen recept zasniva se na nekoliko ključnih koraka: laganom omekšavanju mesa radi ujednačene debljine, pažljivo odabranoj i uravnoteženoj mješavini začina, te preciznom vremenu termičke obrade.
Lupanje pilećih prsa omogućava ravnomjerno pečenje cijelog komada mesa, jer se deblji dijelovi izjednače s tanjim. Osim toga, ovaj postupak djeluje kao prirodna metoda omekšavanja – razgrađuje mišićna vlakna i kolagen, poboljšava teksturu mesa i skraćuje vrijeme pripreme.
@jazz_leaf Confused on how to cook chicken? Try air frying for a JUICY, flavorful chicken!! This is ideal on on rice, salads, in wraps or for meal prep!! #chicken #chickenrecipe #mealprep #airfryerrecipes #highproteinrecipes ♬ Not Like Us - Instrumental - DC Beatz
Recept: Pileća prsa iz friteze na vrući zrak
U svom receptu Jazz koristi pažljivo odabranu kombinaciju začina, među kojima se ističe i prstohvat cimeta. Kako navodi, upravo taj dodatak daje jelu dodatnu dubinu okusa. Na kraju ćete kao rezultat dobiti sočnu i aromatičnu piletinu, idealnu za konzumaciju kao samostalno jelo, uz rižu, u salatama, tortiljama ili kao praktičan obrok pripremljen unaprijed.
Sastojci (za 2 porcije):
- 2 srednje velika pileća prsa
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica bijelog luka u prahu
- 1 kašičica luka u prahu
- ½ kašičice cimeta
- ½ kašičice čilija u prahu
- ½ kašičice crnog bibera
- ½ kašičice soli
Priprema:
Pileća prsa stavite između dva sloja prozirne folije i lagano ih izlupajte batićem za meso dok ne dobijete ravnomjernu debljinu od oko 1,2 cm. Tako će se peći ravnomjerno i brzo. U manjoj posudi pomiješajte sve začine s maslinovim uljem, pa smjesu dobro utrljajte u pileća prsa s obje strane. Po želji, ostavite meso da kratko odstoji.
Fritezu prethodno zagrijte na 200°C. Pileća prsa stavite u košaru i pecite ukupno 18 minuta – okrenite ih nakon 9 minuta. Nakon pečenja, provjerite temperaturu najdebljeg dijela – treba biti najmanje 74°C, što je preporučeni minimum za sigurnu konzumaciju piletine. Izvadite prsa iz friteze i ostavite da odmore 3–5 minuta prije posluživanja – tako će ostati sočna.
Savjeti za čuvanje i podgrijavanje:
Prema smjernicama Agencije za sigurnost hrane Ujedinjenog Kraljevstva, termički obrađena piletina može se čuvati u frižideru, na temperaturi do 5°C, tri do četiri dana.
Može se ponovo zagrijati, pod uslovom da je pravilno skladištena i da pri ponovnom zagrijavanju dosegne temperaturu od 75°C, kako bi se uništile potencijalno štetne bakterije.
Uz male izmjene začina, recept se lako prilagođava raznim ukusima i prilikama – idealno za salate, tortilje, obroke "za ponijeti" ili uz rižu, piše Express.