Ramazan ispratimo zajedno: Uz našu pomoć spremite ukusne iftare i neodoljivu baklavu

hrana, ručak, trpeza, iftar, iftarska sofra, ramazan/Pexels
Ova noć donosi sa sobom posebnu atmosferu mira, spokoja i nadahnuća/Pexels
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Mubarek noć Lejletul-kadr nastupa večeras s akšam-namazom. U Noći kadra vjernici traže smiraj i kroz vapaje dove obraćaju se Gospodaru svjetova u nadi da će im primiti njihove molbe i ostale ibadete, objasnio je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji muftija ljubljanski mr. Nevzet ef. Porić. Naglasio je da vjernici provode Lejletul-kadr u molitvi, razmišljanju i učenju Kur‘ana, tražeći Božiju blizinu i duhovnu dubinu vjere. 

- Ova noć donosi sa sobom posebnu atmosferu mira, spokoja i nadahnuća. Vjernici se okreću unutrašnjem preobražaju i traže smisao svoga života. Ova noć ih podstiče da se povežu s Uzvišenim Bogom na višem nivou i da razmišljaju o svojim postupcima, djelima i snovima, kazao je muftija Porić.

Dolazak ove posebne noći, vrednije od hiljadu mjeseci, podrazumijeva i skori kraj ramazana. Dane preostale do Ramazanskog bajrama iskoristite u porodičnoj atmosferi i druženju sa bližnjima, a ukoliko se pitate šta iftariti u danima pred nama, tu smo, kao i do sada, da vas posavjetujemo i inspirišemo.

Voda – za početak i kraj vašeg dana

Bez hrane možemo preživjeti i do tri sedmice, ali bez vode ne duže od nekoliko dana, što dovoljno govori o njenom značaju za ljudski organizam. S obzirom na to da tijelo gubi vodu disanjem, znojenjem i probavom, važno je da je redovno unosimo. Ovo je, naime, nemoguće tokom mjeseca ramazana, zbog čega je naročito važno da u periodu u kojem je unos pića i hrane dozvoljen, pijemo dovoljno tečnosti.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

image

Lejla, voda ljubavi

Dakle, jasno je - dan započnite i završite vodom. A kada birate, birajte čistu, prirodnu, izvorsku, domaću i najbolju - Lejlu. Voda Lejla izvire u netaknutoj prirodi planine Trebević, ponovo ponire i prolazi kroz prirodne pročišćivače. Crpi se iz vlastitog bunara s dubine od 297 m, koji se nalazi na Bistriku. Neka vašu žeđ ugasi Lejla, voda ljubavi.

MADI eksplozija okusa

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
image

MADI eksplozija okusa

U tavi propržiti 5-7 min ćevape, pljeskavice i nuggetse. Ćevape poslužiti u lepini sa crvenim lukom. Pljeskavice poslužiti u burger pecivima sa salatom i sosevima po želji. Pileće nuggetse poslužiti uz pomfrit.

U MADI-jevoj raznovrsnoj ponudi možete pronaći piletinu - u svim oblicima: čitavo pile, pileći file, jetricu, batake, karabatake, krilca, ali i hrenovke, pileća prsa, parizer, te pileće i juneće pljeskavice i ćevape. Kompletnu ponudu, iz koje svako može pronaći nešto za svoj ukus pogledajte na njihovoj web stranici.

Savršeno pripremljen hljeb

Svako od iftarskih jela savršeno će upotpuniti svjež, domaći hljeb, a ako mislite da je nemoguća misija ispeći ga kako treba ako se ne snalazite baš najbolje sa pripremom tijestom, dokazat ćemo vam da griješite.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pored toga što ćete se počastiti vrućim, tek pečenim hljebom, na njegovu svježinu možete računati do čak pet dana. Di-go brand vam nudi klasični domaći, mediteranski ili multigrain hljeb, a kako ga spremiti otkrivamo u nastavku.

Sastojci za klasični domaći hljeb:

  • 400 g di-go Gotove mješavine za fini domaći kruh
  • 7 g di-go suhog kvasca
  • 330 g tople vode
  • malo ulja

Priprema: U posudu staviti 400 g mješavine za fini domaći hljeb i 7 g di-go suhog kvasca te promiješati. Dodati 330 g tople vode i miješati kuhačom (ili mikserom sa spiralnim nastavcima) oko dvije minute. U nauljeni kalup staviti tijesto i premazati uljem (dodati posip po želji). Ostaviti pokriveno na toplom mjestu 25 - 35 min. Kalup staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 210 - 220 °C (oba grijača) na donji nivo. Peći 35 - 45 minuta. Pečeni hljeb izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi. Preporuka je da hljeb spremite u manjem kalupu veličine 25x10x7 cm.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
image

Gotova mješavina za fini domaći hljeb

Sastojci za mediteranski hljeb:

  • 400 g di-go Gotove mješavine za mediteranski kruh
  • 7 g di-go suhog kvasca
  • 380 g tople vode
  • malo ulja

Sastojci za multigrain hljeb:

  • 400 di-go Gotove mješavine za multigrain krug
  • 7 g di-go suhog kvasca
  • 320 g tople vode
  • malo ulja
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

image

Gotova mješavina za mediteranski hljeb

image

Gotova mješavina za multigrain hljeb

Napomena: Proces pripreme hljeba je u sva tri slučaja isti, razlika je u sastojcima.

Baklava

Baklava je jedna od najpoznatijih i najvoljenijih poslastica u mnogim kulturama na Bliskom istoku, Balkanu i šire. Ova ukusna poslastica sastoji se od slojeva tankih kora za pitu ispunjenih orasima, bademima ili lješnicima, koji su natopljeni slatkim sirupom (agdom) od šećera i vode. Kako nam se bliži bajram, a znamo da je baklava neizostavna na bajramskoj sofri, donosimo vam savršen recept za pripremu ove tradicionalne poslastice.

image

Baklava/Amko komerc

Sastojci:

  • 1 kg jufki
  • 1 kg oraha (mljeveni orasi)
  • 1 kg šećera za agdu i 250 g šećera za baklavu
  • 250 g maslaca
  • 2 limuna
  • voda

Priprema:

Pomiješajte orahe i 250 g šećera. U tepsiju stavite: 5 jufki, svaku jufku pojedinačno premažite otopljenim maslacom. Na petu koru stavite orahe. Identičan postupak ponovite sve dok imate jufki, a nakon toga baklavu izrežite na trokutiće. Rernu ugrijte na 150 stepeni i baklavu pecite dok ne dobije zlatno – bronzanu boju to je cca 1,5 h. Toplu baklavu prelijte agdom.

Agda je preliv za baklavu koji ste napravili od 1 kg šećera i 1 l vode, te u tu smjesu dodali dva limuna izrezana na kolutiće.

Sve sastojke potrebne za pripremu baklave, ali i mnoštvo drugih namirnica od kojih možete spremiti iftar, sehur i bajramski ručak, ili ih njima upotpuniti, nudi vam bh. lanac marketa Amko komerc. Širok asortiman proizvoda, među kojima je i veliki broj onih koji su tokom mjeseca ramazana na akciji, pratite putem njihove Facebook i web stranice.

Sarajevska sinija

Ukoliko želite odmoriti od klasičnih bosanskohercegovačkih jela i ovog iftara pojesti nešto drugačije, a do sada se niste okušali u pripremi obroka iz stranih kuhinja, hotel Bristol Novotel nudi upravo ono što želite. Harirra supa, falafel, humus... samo su neki od sastojaka ukusnog, bliskoistočnog menija koji je ovog ramazana u ponudi pod nazivom Sarajevska sinija.

image

Sarajevska sinija

Uživajte u ugodnoj atmosferi, predivnom ambijentu, ljubaznoj usluzi i neodoljivoj hrani koju će vam spremiti ekipa iz hotela Bristol Novotel. Više informacija o hotelu, iftarskoj ponudi i rezervacijama pronađite na njihovoj Instagram stranici.

Naše dosadašnje prijedloge iftarskih obroka pronađite OVDJE.