Probajte jednom i zauvijek ćete ih praviti: Pužići sa sirom koji osvajaju na prvi zalogaj

Nećete im moći odoljeti/Coolinarka
Ako tražite recept za savršeno meko, ukusno i domaće pecivo koje će nestati čim ga iznesete na sto – pužići sa sirom i jogurtom su pravi izbor! Idealni su za doručak, užinu, posluženje uz supu ili kao dodatak slanim platama.
Kombinacija sira, jogurta i kisele pavlake daje pun, bogat ukus, a tijesto je mekano kao pamuk. Priprema nije zahtjevna, a rezultat je vrijedan svakog minuta provedenog u kuhinji.
Sastojci:
- 20 g svježeg kvasca
- 1 jaje
- 2 kašike otopljenog maslaca
- 300 ml mlijeka
- 550 g brašna
- 100 ml jogurta
- 100 g kisele pavlake
- 100 g sira (po izboru – feta, svježi, slani)
- so (po ukusu)
- 1 kašičica šećera
Priprema:
Rernu zagrijte na 200°C. U malo mlijeka razmutite kvasac, dodajte kašičicu šećera i 2 kašičice brašna, pa ostavite 10 minuta da se aktivira. U nadošli kvasac dodajte jaje i 2 kašike otopljenog maslaca, pa sipajte ostatak mlijeka. Dodajte 550 g brašna, posolite i promiješajte varjačom. Zatim dodajte jogurt i nastavite miješati. Tijesto premijesite rukama, oblikujte loptu, pokrijte kesom i kuhinjskom krpom, pa ostavite da odmara 30 minuta. Nakon toga još jednom premijesite tijesto. U posebnoj posudi pomiješajte sir, kiselu pavlaku i 2 kašike otopljenog maslaca.
Tijesto razvaljajte u pravougaonik, rasporedite smjesu po sredini, zarolajte, pa isijecite na kolutove. Pužiće složite u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Savjet:
Pužiće možete posuti i sjemenkama (susam, lan, mak) prije pečenja za dodatnu hrskavost, piše Trpeza.
Uživajte!