Probajte jednom i zauvijek ćete ih praviti: Pužići sa sirom koji osvajaju na prvi zalogaj

Nećete im moći odoljeti/Coolinarka

Nećete im moći odoljeti/Coolinarka

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako tražite recept za savršeno meko, ukusno i domaće pecivo koje će nestati čim ga iznesete na sto – pužići sa sirom i jogurtom su pravi izbor! Idealni su za doručak, užinu, posluženje uz supu ili kao dodatak slanim platama.

Kombinacija sira, jogurta i kisele pavlake daje pun, bogat ukus, a tijesto je mekano kao pamuk. Priprema nije zahtjevna, a rezultat je vrijedan svakog minuta provedenog u kuhinji.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 20 g svježeg kvasca
  • 1 jaje
  • 2 kašike otopljenog maslaca
  • 300 ml mlijeka
  • 550 g brašna
  • 100 ml jogurta
  • 100 g kisele pavlake
  • 100 g sira (po izboru – feta, svježi, slani)
  • so (po ukusu)
  • 1 kašičica šećera

Priprema:

Rernu zagrijte na 200°C. U malo mlijeka razmutite kvasac, dodajte kašičicu šećera i 2 kašičice brašna, pa ostavite 10 minuta da se aktivira. U nadošli kvasac dodajte jaje i 2 kašike otopljenog maslaca, pa sipajte ostatak mlijeka. Dodajte 550 g brašna, posolite i promiješajte varjačom. Zatim dodajte jogurt i nastavite miješati. Tijesto premijesite rukama, oblikujte loptu, pokrijte kesom i kuhinjskom krpom, pa ostavite da odmara 30 minuta. Nakon toga još jednom premijesite tijesto. U posebnoj posudi pomiješajte sir, kiselu pavlaku i 2 kašike otopljenog maslaca.

Tijesto razvaljajte u pravougaonik, rasporedite smjesu po sredini, zarolajte, pa isijecite na kolutove. Pužiće složite u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

Savjet:

Pužiće možete posuti i sjemenkama (susam, lan, mak) prije pečenja za dodatnu hrskavost, piše Trpeza.

Uživajte!