Prevrnuti kolač sa šljivama

prevrnuti kolač sa šljivama/
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci:

• 150 g maslaca

• 200 g šećera u prahu

• 12 očišćenih šljiva

• 3 jaja

• 100 g brašna

• 50 g čokolade

• 40 g griza

• 50 g kokosovog brašna

• 8 kašika sladoleda od vanilije

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Okrugli pleh stavite na ringlu i rastopite 50 g maslaca na tihoj vatri, dodajte 100 g šećera i kašiku vode, izmiješajte i ostavite da se topi pet minuta. Pojačajte vatru i krčkajte još nekoliko minuta dok ne dobijete karamelu. Zatim ubacite polovine šljiva, promiješajte i skinite sa vatre. Izlupajte pjenasto preostali maslac sa šećerom dodajući jedno po jedno žumance. Potom lagano umiješajte brašno, griz i kokos. U drugoj posudi ulupajte bjelanca da dobijete čvrsti snijeg, pa ga dodajte u smjesu od žumanaca. Prelijte šljive, izravnajte kašikom i pospite izlomljenom čokoladom. Pecite u rerni oko 40 minuta. Gotov kolač prevrnite na tacnu i poslužite ga sa sladoledom od vanilije.