Pravi ljubitelji kafe obično kažu, kako se ukus bosanske kafe ne može porediti ni s jednim drugim

Pravi ljubitelji kafe obično kažu, kako se ukus bosanske kafe ne može porediti ni s jednim drugim
Postoji nekoliko načina pripreme, ali se najčešće pravi tako što se voda prokuha u džezvi pa se doda mljevena kafa
Sastojci
da prekrije dno džezve u potpunosti, debljine cca 1,5cm fino mljevene kafe
malo više od zapremine džezve vode
Način pripreme:
Staviti vodu u posebnu posudu da prokuha. Kafu staviti u džezvu. Kada voda prokuha, džezvu staviti na vruću platu da se kafa malo ugrije i zatim zaliti prokuhanom vodom, promješati i pustiti da se kafa počne dizati. Kada se kafa počne dizati džezvu skloniti sa plate. Sačekati da se kahva malo slegne pa onda doliti vode do pune džezve. Pjena treba da bude gusta.
Posluživanje
Kafa se pije iz fildžana. Nasipa se tako da se najprije kašićicom malo promješa kajmak (pjena na vrhu) i onda se raspodijeli u svaki fildžan po malo, da bi u svakom fildžanu na vrhu kafe bio kajmak. Onda se kafa razlije u fildžane. Kafa se pije polako, kratkim srkovima, između kojih se prave pauze za uživanje u aromi i razgovor. Kafa se u pravilu služi sa kockama šećera koje se po malo umaču u kafu i grickaju tako da se šećer zadrži u ustima i na njega se popije srk kafe. U posebnim prilikama se uz kahvu služi rahatlokum.