Popularni kolač "Crnac bez jaja" na najjednostavniji način: Sa ovim receptom svima uspije

Kolač "Crnac bez jaja"/

"Crnac bez jaja" mnogima je omiljena čokoladna poslastica

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Jednostavno, brzo, slatko i superčokoladno - upravo ovako bismo opisali ovaj popularni, sočni i tamni kolač poznat pod nazivom „crnac bez jaja“.

Kako mu ime govori, ovaj sočni čokoladni kolač ne sadrži jaja, vrlo se brzo i lako priprema i idealan je kada poželite neki čokoladni kolač koji je gotov začas. Jedino treba imati malo strpljenja da sačekate da se kolač dobro ohladi kako biste u potpunosti uživali u njemu.

U smjesu za biskvit slobodno možete dodati i suhe brusnice, sjeckane orahe, lješnjake ili bademe, dobro ocijeđene višnje iz kompota, jer se odlično slaže sa svim. Možete ga poslužiti uz tučeno slatko vrhnje ili kuglu sladoleda od vanilije.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Crnac bez jaja – sastojci:

Za biskvit:

  • 540 g čvrstog jogurta
  • 300 g glatkog brašna
  • 250 g šećera
  • 120 ml ulja
  • 25 g kakaa
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • komadić maslaca za premazivanje posude za pečenje

Za glazuru:

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 150 g maslaca
  • 120 ml mlijeka
  • 120 g šećera

Priprema:

U posudu stavite sve sastojke za biskvit i izmiksajte ih električnim mikserom.

Posudu za pečenje (kvadratnu cca 35x25 cm) ili kalup za tortu promjera 22–24 cm premažite maslacem, izlijte pripremljenu smjesu i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C, 25–30 minuta, piše Dnevnik.hr.

Za glazuru: na pari otopite maslac i čokoladu, dodajte šećer i mlijeko, pa miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Pečeni kolač malo ohladite, potom ga prelijte čokoladnom glazurom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider da se potpuno ohladi.

Poslužite isječen na manje kocke ili kriške, ako ste kolač pekli u kalupu za tortu.