Popečci od amaranta i crvene leće: Hrskavi, superzdravi i brzo se pripremaju

Popečci od amaranta i crvene leće//
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ne samo da su hrskavi, nego su i superzdravi te se lako i brzo pripremaju.

Sastojci:

• šolja crvene leće

• pola šolje amaranta

• pola šolje nasjeckanog svježeg peršuna

• crveni luk, narezan

• 2 kašike psyllium ljuskica

• 4 kašike prehrambenog ili nutritivnog kvasca

• pola šolje krušnih mrvica (bezglutenskih)

• crne masline (nekoliko, po želji)

• malo ulja

• so i biber, po želji

Priprema:

U lonac dodajte leću i amarant, ulijte vode tako da ih prekrije pa zakuhajte. Ostavite da se lagano kuha 15 minuta. Potom procijedite.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ocijeđeni amarant i leću prebacite u zdjelu te umiješajte i preostale sastojke, osim ulja. Ako je smjesa prevlažna, dodajte još krušnih mrvica. Smjesa bi trebala biti takva da se od nje lako mogu oblikovati popečci.

Zagrijte malo ulja u neprijanjajućoj tavi pa pomoću kašike stavljajte hrpice i pritisnite ih tako da dobijete popečke. Pržite ih po dvije minute sa svake strane.

Gotove popečke rasporedite na tanjir te ih prekrijte platnenim ubrusom kako bi se upio višak ulja, piše Alternativa za vas.