Počastite se poslije iftara: Ovo je najlakši mogući recept za hurmašice

Hurmašice//
Možete im dodati orahe ili kokos
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Hurmašice su tradicionalna bosanska poslastica porijeklom s Bliskog istoka. 

Prave se u više varijanti. U tijesto se mogu dodavati orasi ili kokos, a recept koji vam donosimo poseban je po tome što je najjednostavniji.

Ovaj kolač odlično pristaje kafi nakon iftara, pa iskoristite dane ramazana da ga pripremite i počastite sebe i svoje ukućane.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 3 šoljice šećera
  • 3 šoljice ulja
  • 12 šoljica brašna
  • prašak za pecivo

Agda (zaljev):

  • 9 šoljica šećera
  • 8 šoljica vode

Priprema:

Jaja izmutiti viljuškom i dodati šećer pa još malo izmutiti. Zatim dodati i ulje pa izmutiti. Dodati brašno i prašak za pecivo pa izmiješati kašikom. Ako tijesto ispadne premekano, još malo brašna dodati. Formirajte hurmašice, slažite ih u pobrašnjenu tepsiju jednu do druge i pecite 20-25 min na 180 °C (neka fino porumene). Za agdu dobro umutiti šećer i vodu i tako hladnim zaliti tople hurmašice.