Pizza-pita: Jednostavan, brz i neodoljivo ukusan obrok za cijelu porodicu

Nestaje s tanjira u tren oka/Instagram/@kuhinjica
Ako tražiš jednostavan, brz i ukusan obrok koji će oduševiti baš svakog člana porodice – pizza pitta je pravi izbor. Ovo jelo kombinuje sve što volimo kod pizze, ali u praktičnijem i domaćem izdanju. Idealan je za porodične večere, dječije rođendane ili brzi ručak kad nemaš puno vremena.
Osim što je ukusna, pizza pitta je i prilagodljiva – možeš dodati sastojke po želji i ukusu tvoje porodice. Donosimo ti osnovni recept koji možeš nadograđivati kako ti srce (i stomak) poželi!
U nastavku ti donosimo provjeren recept za dva bogata rolata koji će nestati s tanjira brže nego što misliš!
Sastojci (za 2 rolata):
500 g gotovih kora za pitu
400 g salame (narezane ili narendane)
300 g narendanog sira
Kečap (po ukusu)
Majoneza (po ukusu)
Origano
Susam (za posipanje)
Za premaz:
4 jaja
1 čaša kisele pavlake
Priprema:
Pripremi premaz: Umuti jaja i umiješaj pavlaku. Ovaj premaz koristiš između slojeva i na kraju preko rolata.
Uzmi 3 kore (ili više, ovisno o debljini), premaži svaku redom mješavinom jaja i pavlake.
Na zadnju (gornju) koru premaži tanko kečap i majonezu, pospi sjeckanom salamom, sirom i origanom.
Uvij rolat i stavi ga u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Ponovi postupak za drugi rolat.
Kada su oba rolata spremna, premaži ih ostatkom premaza i pospi susamom.
Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30 minuta, ili dok ne porumene i postanu hrskavi.
Savjet više:
Umjesto salame, možeš koristiti piletinu, šunku ili čak povrće ako želiš lakšu varijantu.
Rolate možeš isjeći prije pečenja na kolutiće za efektniji izgled i praktično serviranje.