Pekari ne žele da znate za ovaj trik: Svaka pita će vam biti savršena uz ovaj tajni preljev

U ovom je tajna/Pinterest
Ako ste se ikada pitali zašto su pite iz pekare uvijek sočne, mekane i prozračne, dok vaše kod kuće ponekad ispadnu suhe ili tvrde, rješenje je jednostavno: tajni preljev. Ovaj univerzalni preljev koriste i profesionalni kuhari i pekari, jer odgovara i slanim i slatkim pitama.
Sada ga možete napraviti i kod kuće i pretvoriti svaku pitu u pravo savršenstvo.
Tajni recept za univerzalni preljev
Pekari ne preskaču jedan ključni korak – preljev. Upravo on piti daje sočnost, mekoću i bogat ukus. Smjesa je toliko jednostavna da ćete se zapitati zašto je ranije niste isprobali.
Sastojci:
- 1 kesica suhog kvasca
- 2 šolje mlijeka
- 1 šolja ulja
- 7 kašika brašna
- so ili šećer (po izboru, u zavisnosti od vrste pite)
Kako se koristi preljev za pitu?
Dobro promiješajte sve sastojke. Svaku koru premažite preljevom prije nego što stavite fil, a ostatak smjese prelijte preko cijele pite. Ostavite da odstoji sat i po prije pečenja, piše Najžena.
Uživajte!