Palačinke sa jabukama: Donosimo vam ideju kako napraviti nešto ukusno za samo nekoliko minuta

/COOLINARKA
Danas na svijetu postoji oko 7.500 različitih, ali jednako ukusnih sorti jabuka. Smatra se da je jabuka udomaćena prije najmanje 4000, a najviše 10.000 godina u planinama centralne Azije, odakle je putem svile stigla do Europe, piše Index.hr
Bilo da su cijeđene u sok, fermentirane kao sirće, kuhane u džem i marmeladu, osušene za grickanje ili pečene u pitama, kolačima, tortama i savijačama, jabuke su omiljeno voće već hiljadama godina. Uz nove sorte koje se svake sezone pojavljuju na tržištu, tu su i novi proizvodi koji nam pokazuju na koje se sve načine u jabukama može uživati.
Sastojci:Za 6 porcija će vam biti potrebno:
- 4 jabuke
- 200 g glatkog brašna
- ½ kašičice praška za pecivo
- 2 jaja
- 250 ml mlijeka
- 50 g šećera
- 1 limun (sok i korica)
Priprema:
1. Očistite jabuke, ogulite i naribajte.
2. Napravite tijesto
Cijela jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom električnim mikserom ili ručno.
Postepeno dodajte mlijeko, brašno, prašak za pecivo i naribanu limunovu koricu, kao i svježe iscijeđeni sok.
Smjesa koju dobijete izgledat će kao tijesto malo gušće od onoga za palačinke. Izmiješajte.
3. Ispecite
U tavi zagrijte ulje, vrlo malo, kao kad pečete palačinke.
Pržite ih s obje strane po par minuta, a spremne su kad dobiju zlatnožutu boju. Stavite ih na kuhinjski papir kako bi se uklonio višak ulja.
Poslužite vruće, posute sa malo šećera u prahu, a fine su i hladne. Uživajte