Palačinke sa jabukama: Donosimo vam ideju kako napraviti nešto ukusno za samo nekoliko minuta

palačinke sa jabukama/

/COOLINARKA

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Danas na svijetu postoji oko 7.500 različitih, ali jednako ukusnih sorti jabuka. Smatra se da je jabuka udomaćena prije najmanje 4000, a najviše 10.000 godina u planinama centralne Azije, odakle je putem svile stigla do Europe, piše Index.hr

Bilo da su cijeđene u sok, fermentirane kao sirće, kuhane u džem i marmeladu, osušene za grickanje ili pečene u pitama, kolačima, tortama i savijačama, jabuke su omiljeno voće već hiljadama godina. Uz nove sorte koje se svake sezone pojavljuju na tržištu, tu su i novi proizvodi koji nam pokazuju na koje se sve načine u jabukama može uživati.

 Sastojci:

Za 6 porcija će vam biti potrebno:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 4 jabuke
  • 200 g glatkog brašna
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 250 ml mlijeka
  • 50 g šećera
  • 1 limun (sok i korica)

Priprema:

1. Očistite jabuke, ogulite i naribajte.

2. Napravite tijesto

Cijela jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom električnim mikserom ili ručno.

Postepeno dodajte mlijeko, brašno, prašak za pecivo i naribanu limunovu koricu, kao i svježe iscijeđeni sok.

Smjesa koju dobijete izgledat će kao tijesto malo gušće od onoga za palačinke. Izmiješajte.

3. Ispecite

U tavi zagrijte ulje, vrlo malo, kao kad pečete palačinke.

Pržite ih s obje strane po par minuta, a spremne su kad dobiju zlatnožutu boju. Stavite ih na kuhinjski papir kako bi se uklonio višak ulja.

Poslužite vruće, posute sa malo šećera u prahu, a fine su i hladne. Uživajte