Ovo je najlakši recept za čupavce, kolač koji se često nađe na prazničnim trpezama
Čupavci su kolač bez kojeg, na području zemalja zapadnog Balkana, ne prolazi gotovo nijedan praznik ili proslava. U nastavku pronađite recept za omiljene biskvitne kocke s čokoladom i kokosom.
Priprema:
Pažljivo odvojite žumanjke od bjelanjaka. Pazite da pritom ne razlijete žumanjak po bjelanjcima jer ih onda nećete moći istući u snijeg. Mikserom povežite žumanjke i šećer. Miksajte 2-3 minute ili dok smjesa ne postane svjetlo-žuta, a kristali šećera slabo se primjećuju na površini. Tada polako počnite dodavati ulje u nekoliko mlazova, nikako odjednom.
Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Ako ćete za to koristiti metlice kojima ste miksali žumanjke i šećer, obvezno ih prije operite jer na njima ne smiju biti ostaci žumanjaka, koji bi spriječili bjelanjke da se povežu u snijeg. Naizmjence u žumanjke dodajte malo brašna i snijega pa pažljivo i polako miješajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kompletno brašno i snijeg.
Zagrijte rernu na 180°C. Veliki pravokutni ili kvadratni lim za pečenje dobro namažite maslacem ili uljem, zatim ga temeljito pospite krušnim mrvicama i naposljetku ulijte smjesu.
Biskvit pecite oko 30 minuta. Znat ćete da je gotov kada po vrhu poprimi lijepu zlatno-žutu boju i odvoji se od rubova lima. Ako niste sigurni je li pečen, ubodite ga po sredini čačkalicom i ako je čačkalica potpuno suha, to znači da je biskvit gotov.
Razlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju posudu. Dodajte mlijeko i slatko vrhnje pa sve zagrijte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Čokolada će se polako topiti, a miješanjem ćete je povezati s mlijekom i vrhnjem.
Glazura i biskvit moraju se potpuno ohladiti prije završne faze. Razrežite biskvit na kocke. Zatim jednu po jednu nabodite na vilicu ili primite kuhinjskom pincetom pa namočite u glazuru, zatim uvaljajte u kokos i odložite na pleh. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav biskvit, piše Zadovoljna.hr.