Ove namirnice ne biste trebali stavljati u mikrovalnu pećnicu

led mikrovalna pećnica/
ilustarcija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Postoje određene namirnice koje ne biste trebali stavljati u mikrovalnu pećnicu zbog zdravstvenih razloga, nereda u kuhinji ili čak eksplozije, a lista uključuje grožđe, cijela jaja, mrkvu kao i prerađeno meso.

Kako biste izbjegli ove katastrofe i zdravstvene probleme, najbolje je provjeriti sve šta ćete staviti u mikrovalnu pećnicu kako biste bili sigurni da je sve potpuno sigurno za zagrijavanje.

Ovih pet namirnica nikada ne smijete stavljati u mikrovalnu pećnicu:

Grožđe

Ovo ukusno voće možete grickati, zamrznuti za hladnu užinu ili uživati u vinu, ali sigurno ne smije ići u mikrovalnu pećnicu. Nevjerovatna reakcija se događa kada se grožđe zagrijava u mikrovalnoj pećnici. To se posebno događa kada se grožđe prepolovi, ali je i dalje pričvršćeno korom. Šta se događa? Stvara se plazma, koja izgleda kao mini plamen.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Cijela sirova jaja

Dokazano je da cijela sirova jaja eksplodiraju kada se zagrijavaju u mikrovalnoj pećnici, potencijalno čak eksplodiraju u ustima nakon što ih zagrizete. Dakle, pazite da jaja zagrijavate samo ako želite uživati u ostacima hrane za doručak.

Prerađeno meso

Kada su izložena mikrovalnom zračenju, prerađeno meso formira produkte oksidacije holesterola, a pokazalo se da su štetniji od samog tipičnog holesterola i da vjerovatnije dovode do razvoja ateroskleroze (nakupljanje plaka koje može dovesti do otvrdnjavanja arterija) i koronarne bolesti srca (KAB).

Mrkva

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ne želite stavljati mrkvu u mikrovalnu pećnicu, mogu nastati iskre koje se javljaju unutar mikrovalne pećnice usljed reakcije mikrovalne pećnice s metalnim materijalima. Mrkva može sadržavati minerale iz tla koji mogu uzrokovati ovu iskru. Isto važi i za hot dogove. Kod hot dogova može doći do iskrenja zbog neravnomjerne mješavine soli i aditiva.

Umaci

Baš kao i s vodom, vruće tačke mogu se zadržati ispod površine umaka zagrijanih u mikrovalnoj pećnici, koje kada “puknu” mogu uzrokovati da ljuti umak leti posvuda.