Ovako se burek nekada pravio: Osvanuo stari, tradicionalni recept - sjećate li ga se?

Miris koji se širi kuhinjom dok se peče domaći burek ne može zamijeniti nijedno drugo jelo, makar je tako u Bosni i Hercegovini.
Ovaj recept nije moderna varijacija, nije ni ubrzana verzija za zaposlene. Ovo je pravi, stari način kako se priprema burek – od nule, sa rukom razvijenom jufkom, sočnim nadjevom i tepsijom iz koje se širi miris koji okuplja cijelu porodicu.
Sastojci za jufku:
500 g glatkog brašna
1 kašičica soli
250 ml mlake vode (po potrebi dodati još)
2 kašike ulja
Sastojci za nadjev:
400 g mljevene junetine (može i miješano)
1 glavica luka (sitno sjeckana)
So i biber po ukusu
Malo vode (cca 50 ml) za sočniji nadjev
Kako napraviti jufku kao nekad:
U veću zdjelu prosijte brašno, dodajte so, pa uz postepeno dolijevanje vode zamijesite tijesto. Mijesite barem 10 minuta dok ne dobijete glatku, elastičnu masu. Premažite je uljem i ostavite da odmara pokrivena – najmanje 30 minuta. Taj odmor je važan – jufka će vam uzvratiti poslušnošću.
Na pobrašnjenom stolnjaku razvaljajte tijesto oklagijom koliko ide, a onda rukama nastavite nježno razvlačiti – od sredine ka krajevima – dok ne postane gotovo prozirno. Jufka mora prekrivati sto, kao tanka plahta.
Savjet nana: Rubovi jufke se otkidaju i ne koriste – to je tradicija koja se poštuje.
Priprema nadjeva:
Pomiješajte meso s lukom, začinite po ukusu i dodajte malo vode da nadjev bude sočan. Nema prethodnog dinstanja – meso se peče unutar jufke i daje bureku tu prepoznatljivu punoću okusa.
Slaganje bureka:
Po razvučenoj jufki pospite trakasto meso, pa uz pomoć stolnjaka zarolajte u dugačku savijaču. Savijte u puž i stavite u podmazanu tepsiju. Postupak ponovite dok ne popunite tepsiju. Svaku savijaču premažite uljem.
Pečenje:
Rernu zagrijte na 220°C. Burek pecite 35–40 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju i zamiriše cijeli dom. Kada ga izvadite, poprskajte ga blago posoljenom vrućom vodom i pokrijte krpom da omekša.