Otkrivena tajna pekara: Ako dodate ovaj sastojak u tijesto hljeb će biti mekan danima

Kada pravite hljeb ili pecivo treba da dodate samo jedan sastojak u tijesto/Freepik
Niko ne voli jesti hljeb i peciva od jučer. Kada ih kupujemo u pekari, obično pitamo prodavače jesu li svježi, misleći na to jesu li skoro izašli iz rerne.
U prodavnici ljudi često provjeravaju svježinu hljeba tako što ga pipnu, odnosno pritisnu malo odozgo. Ukoliko se nakon pritiska tijesto brzo vrati u prvobitno stanje - to znači da je hljeb svjež. Međutim, ako ostane spljošten, bolje da ga ne kupite - sigurno je bajat.
Kada pravite hljeb kod kuće, vjerovatno ste primijetili da obično brže postane bajat, kao i da se više mrvi pri rezanju nego onaj iz pekare.
U čemu je tajna? Koji to sastojak dodaju pekari u recept, pa su tijesta dugo svježa i mekana, poput pamuka?
Caka je u jednom neočekivanom sastojku, a znaju je samo profesionalci!
“Rok trajanja pekarskih proizvoda – hljebova, kifli i pogača - možete produžiti tako što ćete dodati kašiku meda u tijesto. Zahvaljujući ovom tajnom sastojku, kifle, lepinje i hljeb dugo ostaju svježi i ne mrve se”, objašnjava profesionalni kuhar iz “Haggis Pub & Kitchen”.