Otkrivena tajna majstora: Evo kako da vam pita bude kao iz buregdžinice
Kada odete u buregdžinice ili neki restoran i pojedete burek ili neku drugu pitu, to je uvijek veoma sočno i baš ukusno.
Odgovor ukusnog bureka se ustvari krije u prelivu koji se koristi u buregdžinicama. A mi vam donosimo šta vam je potrebno za pripremu preliva za pite.
Potrebno je:
– 2 šolje mlijeka
– 1 šolja ulja
– 7 kašika brašna
– suhi kvasac
– sir ili šećer, sve u zavisnosti od vrste pite koju želite da pravite
Priprema:
Sve nabrojane sastojke trebate dobro da izmiješate i to tako da ne bude nijedna grudvica u toj smjesi i ostavite sa strane.
Kasnije kada pravite vašu pitu, svaku koru posebno, odnosno jufku trebate da premažete sa ovom smjesom koju ste prethodno napravili, a onda je filujte se potrebnim filom (sir, meso, zelje…).
Kada ste završili savijanje vaše pite i potom je složili u tepsiju, onda sačuvajte ostatak ovog preliva koji ste koristili kako biste pitu zalili nakon pečenja.
Veoma je bitno i da se pita ostavi prije pečenja da odstoji malo. A nakon pečenja je zalijte sa ostatkom vašeg preliva.