Ostali ste bez ideja za iftarski meni? Naši prijedlozi će riješiti vaš problem

iftar, iftarska sofra, ramazan/Unsplash
Uskačemo u pomoć sa idejama za pripremu iftara/Unsplash
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sedamnaesti je dan ramazana, a pred postačima je nešto manje od polovine mjeseca kojeg muslimani i muslimanke širom svijeta nazivaju najdražim gostom. Uprkos umoru i iscrpljenosti koje ovih dana vrlo vjerovatno osjećaju, postači su svjesni svih dobrobiti posta zbog kojih je svakodnevna iskušenja mnogo lakše prevazići.

Podsjećamo da se ovog vikenda, sa subote na nedjelju, pomjera sat, pa to uzmite u obzir prilikom planiranja sehura i iftara.

Kako bi vam olakšali slatke muke i u nedostatku inspiracije za iftarske menije ponudili ideje za jela u kojima ćete ovih dana uživati, udružili smo se sa našim partnerima i pronašli nešto za svakoga.

Sa nama uživajte u ljepotama ramazana!

Ćufte u paradajz sosu

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci za ćufte:

  • 450 g mljevenog mesa
  • jaje
  • 1/2 sitno sjeckanog crvenog luka
  • čehno sitno sjeckanog bijelog luka
  • dvije kašike krušnih mrvica
  • dvije kašike ribanog parmezana
  • 2-3 kašike mlijeka
  • kašika sjeckanog svježeg peršuna ili kašikica sušenog
  • 1/2 kašikice soli
  • prstohvat bibera

Pomiješati sve sastojke, pa rukama mijesiti se ne dobije glatka, jednolična smjesa. Oblikovati čvrste ćufte željene veličine pa svaku uvaljati u brašno. Staviti ih na zagrijano ulje. Pržiti da porumene sa svih strana, izvaditi na tanjir i ostaviti sa strane.

​Sastojci za umak:

  • dvije kašike ulja
  • crveni luk
  • čehno bijelog luka
  • konzerva sjeckanog paradajza
  • 150 ml pasiranog paradajza
  • 100 ml vode
  • kašikica šećera
  • sol, biber, sušeni bosiljak, origano
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pripremiti umak od paradajza. U tavi zagrijati ulje pa dodati sitno rezani crveni luk. Pržiti luk dvije minute. Dodati sitno sjeckani bijeli luk, pasirani paradajz, šećer i mješavinu začina. Kada umak zakuha, dodati još 100 ml vode. Kuhati nekoliko minuta pa dodati ćufte. Kuhati 20-ak minuta, pokriveno, na laganoj vatri.

image

Ćufte u paradajz sosu/Amko komerc

Sastojci za pire krompir (za dvije osobe):

  • 500 g krompira
  • 50 g maslaca
  • 50 ml vrhnja
  • vegeta, so - po želji
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Krompir oguliti i skuhati u vodi, kada je skuhan procijediti. Dodati vegetu i so, pasirati ga a zatim dodati vrhnje i puter. Kada se dobije kremasta tekstura vaš pire krompir je spreman za serviranje.

Savjet: Količinu prilagodite broju osoba za koje spremate.

Namirnice potrebne za pripremu ćufti u paradajz sosu, ali i mnoštvo drugih proizvoda od kojih možete spremiti iftar i sehur, ili ih njima upotpuniti, nudi vam bh. lanac marketa Amko komerc. Širok asortiman proizvoda, među kojima je i veliki broj onih koji su tokom mjeseca ramazana na akciji, pratite putem njihove Facebook i web stranice.

Sarajevski divan

Većina nas dane odmora najviše voli provoditi u druženju sa svojim najbližima, uz dobar ručak i u ugodnoj atmosferi, a ovi trenuci imaju posebnu vrijednost tokom mjeseca ramazana. Pa, zašto ne pozovete svoju porodicu i prijatelje i iftar provedete u divnom ambijentu restorana u sklopu hotela Novotel Sarajevo Bristol?

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Osoblje obećava vrhunsku uslugu, ugodnu atmosferu te neodoljivu i raznoliku ponudu jela, a za postače su pripremili pet iftarskih menija među kojima ćete i vi, i vaši najbliži, pronaći svog favorita.

image

Sarajevski divan

Mi vam danas predlažemo meni pod nazivom Sarajevski divan, koji će se naročito dopasti ljubiteljima tradicionalnog bosanskog jela - hadžijskog ćevapa. Više informacija o hotelu, iftarskoj ponudi i rezervacijama pronađite na njihovoj Instagram stranici.

Naše dosadašnje prijedloge iftarskih obroka pronađite OVDJE.