Ostaju svježe danima: Tajna savršenih kiflica je u ove dvije namirnice

Dodatak koji mijenja sve/FreePik
Ako želite da vaše tijesto ostane mekano i svježe i nekoliko dana nakon pečenja, iskoristite trik koji često koriste iskusni pekari – u brašno dodajte kukuruzni škrob (gustin) i malo griza.
Ove dvije namirnice čine tijesto laganijim, mekšim i prozračnijim, a istovremeno usporavaju njegovo sušenje.
Na jedan kilogram brašna, dodajte jednu punu kašiku kukuruznog škroba i jednu ravnu kašičicu griza. Gustin daje tijestu mekoću i lakoću, dok griz upija višak vlage, čime se postiže da pecivo ostane sočno i do pet dana.
Evo jednog recepta za kiflice punjene kremom:
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 2 žumanca
- 250 ml mlijeka
- 250 ml vode
- 200 ml ulja
- 200 g krema po želji
- 1 kocka kvasca
- 3 kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 1 prašak za pecivo
- 2-3 kapi limunovog soka
- Šećer u prahu za posipanje
Za premaz:
- 1 žumance
- 1 kašika mlijeka
Priprema:
Ugrijte mlijeko i vodu, dodajte kocku kvasca i tri kašike šećera. Ostavite 10 minuta da nadođe. Dodajte ulje, žumanca, nekoliko kapi limuna i so. Izmiješajte, pa postepeno dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Mijesite dok ne dobijete kompaktno tijesto. Ostaviti na toplom da naraste, oko jedan sat. Zatim ga podijelite na 20 loptica veličine mandarine.
Svaku lopticu rastanjite oklagijom u valjkasti oblik. Jednu polovinu rasijecite uzdužno tri puta u razmaku od 1 cm. Na drugi dio staviti kašičicu krema i uvijte kiflicu. Redajte ih u pleh obložen pek papirom. Kad sve napravite pokrijte ih krpom i ostavite pola sata da narastu. Za premaz umutite žumance i pomiješajte s mlijekom. Premažite kiflice. Pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta, tj. dok porumene. Gotove pospite šećerom u prahu.