Ostaju svježe danima: Tajna savršenih kiflica je u ove dvije namirnice

Dodatak koji mijenja sve/Freepik

Dodatak koji mijenja sve/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako želite da vaše tijesto ostane mekano i svježe i nekoliko dana nakon pečenja, iskoristite trik koji često koriste iskusni pekari – u brašno dodajte kukuruzni škrob (gustin) i malo griza.

Ove dvije namirnice čine tijesto laganijim, mekšim i prozračnijim, a istovremeno usporavaju njegovo sušenje.

Na jedan kilogram brašna, dodajte jednu punu kašiku kukuruznog škroba i jednu ravnu kašičicu griza. Gustin daje tijestu mekoću i lakoću, dok griz upija višak vlage, čime se postiže da pecivo ostane sočno i do pet dana.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Evo jednog recepta za kiflice punjene kremom:

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 2 žumanca
  • 250 ml mlijeka
  • 250 ml vode
  • 200 ml ulja
  • 200 g krema po želji
  • 1 kocka kvasca
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 2-3 kapi limunovog soka
  • Šećer u prahu za posipanje

Za premaz:

  • 1 žumance
  • 1 kašika mlijeka
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Priprema:

Ugrijte mlijeko i vodu, dodajte kocku kvasca i tri kašike šećera. Ostavite 10 minuta da nadođe. Dodajte ulje, žumanca, nekoliko kapi limuna i so. Izmiješajte, pa postepeno dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Mijesite dok ne dobijete kompaktno tijesto. Ostaviti na toplom da naraste, oko jedan sat. Zatim ga podijelite na 20 loptica veličine mandarine.

Svaku lopticu rastanjite oklagijom u valjkasti oblik. Jednu polovinu rasijecite uzdužno tri puta u razmaku od 1 cm. Na drugi dio staviti kašičicu krema i uvijte kiflicu. Redajte ih u pleh obložen pek papirom. Kad sve napravite pokrijte ih krpom i ostavite pola sata da narastu. Za premaz umutite žumance i pomiješajte s mlijekom. Premažite kiflice. Pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta, tj. dok porumene. Gotove pospite šećerom u prahu.