Originalni recept za trileće koji će vas raspametiti: Evo u čemu je tajna

Svi će uživati u ovom receptu/Printscreen
Foto: Printscreen/Arhiv
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

O porijeklu ovog kolača čiji naziv u prevodu znači "tri mlijeka" mnogi se i dalje raspravljaju, neki tvrde da potiče iz Južne Amerike, drugi iz Meksika, spominju se i Albanija i Turska...

Ono oko čega se svi slažu jeste da mu je ukus božanstven...

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

6 jaja

prstohvat soli

160 g šećera

180 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Fil:

400 g zaslađenog kondenzovanog mlijeka

2,5 dl slatke pavlake

2,5 dl mlijeka

Karamel:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

150 g šećera

30 g putera

2 dl slatke pavlake

prstohvat soli

Priprema:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Odvojite bjelanca od žumanaca, pa bjelanca umutite mikserom u snijeg. Dodajte prstohvat soli, a onda i šećer, i mutite dok masa ne bude čvrsta. Potom varjačom umiješajte žumanca, dodajte brašno i prašak za pecivo, pa sve lagano promiješajte. Sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 15 do 20 minuta u zagrijanoj rerni na 200 stepeni C.

Sjedinite kondenzovano mlijeko, slatku pavlaku i mlijeko. Kolač izvadite iz tepsije, pa u nju sipajte trećinu pripremljenog preliva. Vratite patišpanju u tepsiju, tako da donja strana bude okrenuta prema gore. Skinite papir za pečenje i patišpanju izbockajte viljuškom, a onda prelijte ostatkom preliva. Ostavite desetak minuta da upije, pa premažite karamel prelivom.

Šećer u šerpici zagrijte na srednje jakoj vatri da se rastopi i dobije smeđu boju. Sklonite šerpicu sa vatre, pa dodajte kašiku putera i prstohvat soli. Zatim dodajte zagrijanu slatku pavlaku, vratite na ringlu i kuhajte još par minuta dok ne dobijete gustinu sirupa na razmućivanje. Kolač dobro ohladite u frižideru, piše Noizz.rs.