Omiljeno jelo Tita, ali i Tuđmana: Kako se prave "zagorski štrukli"?

Omiljeno jelo Tita i Tuđmana/
Omiljeno jelo Tita i Tuđmana/
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ovaj specijalitet može se pripremiti kao slatko ili slano jelo, a poslužuje se kao predjelo, desert ili glavno jelo.

Zagorski štrukli su nešto posebno, a ako pitate Zagorce, oni će vam reći da je to apsolutni vrhunac gastronomije. Zanimljiva je činjenica da je Josip Broz Tito uživao u ovom jelu, ali ne samo on. Poznato je da ih je sa slašću jeo i Franjo Tuđman, piše Net.hr.

Recept za zagorske štrukle

Ovisno o području u kojem se priprema, ovo jelo ima različite sastojke, ali se uvijek pravi od vučenog tijesta koje se puni kravljim sirom, kiselim vrhnjem i jajima.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

150 g mekog i oštrog brašna

2 l vode

ocat

sol

2 jaja

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

2 žličice ulja

500 g kravljeg sira

100 ml kiselog vrhnja

Izmiješajte 150 grama mekog i oštrog brašna, dodajte mlaku vodu u koju ste stavili malo octa, soli, jedno jaje, dvije žličice ulja i dobro umijesite. Mijesite dok se tijesto ne počne odvajati od podloge. Tijesto prekrijte čistom krpom i pustite da odstoji oko jedan sat. Zatim ga razvucite na stolu preko stolnjaka. Razvucite ga valjkom za tijesto, a zatim ga lagano polijte uljem da se ne hvata za ruke i dalje razvlačite lagano rukama. Tijesto se najčešće razvlači preko širine stola, a deblji krajevi razvučenog tijesta se otrgnu rukom.

Za ispunu pomiješajte pola kilograma sira, 100 ml kiselog vrhnja, jedno jaje, malo soli po potrebi. Usitnite sir, dodajte kiselo vrhnje, jaje i sol i spojite smjesu. Rasporedite nadjev na donju trećinu tijesta, a ostatak tijesta poprskajte s malo ulja. Stolnjakom zarolajte tijesto u svitak pa režite na jastučiće.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U dubljem loncu prokuhajte oko dva litra vode pa dodajte tijesto. Kuhajte dok štrukle ne isplivaju na površinu i onda ih vadite kašikom i stavite u lim za pečenje. Prelijte kiselim vrhnjem i pecite dok ne porumene.