Omiljeni ukus iz djetinjstva: Recept za savršene slance kao iz pekare

Ukus djetinjstva na vašem stolu za doručak/Mila's Homemade

Ukus djetinjstva na vašem stolu za doručak/Mila's Homemade

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Omiljeni ukus iz djetinjstva… uvijek smo se kao djeca otimali oko čupkanja tračica soli.

Međutim, toliko se jednostavno prave, da možete svakog dana spremati novu turu, a da nikada ne dosade..  za svega nekoliko minuta spremanja tijesta i 15ak minuta dok se ispeku. 

Probajte, uživat ćete u nevjerovatnom ukusu. 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci:

Tijesto:

  • 1 svjež kvasac (40g)
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike brašna
  • 300 ml mlijeka
  • 2 pune kašike grčkog jogurta
  • 650 g mekog brašna
  • 1 puna kašičica soli
  • 6 kašika ulja

Slani preljev:

  • 1 kašika soli
  • 2 kašike brašna
  • 1/3 kašičice praška za pecivo
  • Na vrh kašičice sode bikarbone
  • Voda po potrebi
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Priprema:

Izdrobiti kvasac, dodati dvije kašike šećera i dvije kašike brašna. Prelijte sa 300 ml blago toplog mlijeka i ostavite da odstoji nekoliko minuta, da se aktivira kvasac. Prebacite u zdjelu sa ostalim sastojcima i umijesite tijesto. Ostavite 20-30 minuta da se duplira. Uključite rernu na 190 stepeni i za to vrijeme napravite štapiće ili perece. Ubaciti ih da se peku dok ne dobiju blago zlatnu boju. Dok se peku pripremiti preljev – pomiješati brašno, sol i prašak za pecivo i sodu bikarbonu s po malo vode dok ne dobijete smjesu malo gušću od one za palačinke. Izvadite štapiće, pospite preljev pa vratite u rernu da se peku još 2-3 minuta. Kada su gotovi, premažite svaki sa malo ulja. U ulje za premaz možete dodati malo bijelog luka u prahu pa time premazati, budu još ukusniji, piše Mila's Homemade.

Prijatno.