Omiljeni klasik svih generacija: Brza keks torta bez pečenja

Užitak u svakom zalogaju/Pinterest/@aymenacooks

Užitak u svakom zalogaju/Pinterest/@aymenacooks

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ova brza i jednostavna keks torta jedan je od onih recepata koji nas odmah vraćaju u djetinjstvo. Bez pečenja, s osnovnim sastojcima koje svi imamo kod kuće, ova torta se priprema za tren, a rezultat je kremasta i lagana poslastica koju vole sve generacije.

Idealna je za iznenadne goste, rođendane, vikend uživanja – ili jednostavno kad poželite nešto slatko bez puno muke.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 500 g keksa
  • 4 žumanjka
  • 6 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 500 ml mlijeka + malo za umakanje keksa
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašika maslaca

Priprema:

U šerpu stavite pola litra mlijeka, 4 kašike šećera i maslac da proključa. U posebnoj posudi umutite žumanjke sa 2 kašike šećera, brašnom, vanilin šećerom i malo mlijeka. Smjesu sa žumanjcima lagano dodajte u vrelo mlijeko uz neprestano miješanje, pa kuhajte oko 2 minute dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi.

Keks kratko umačite u toplo mlijeko, pa slažite na tacnu. Premažite filom, pa nastavite slagati redove keksa i fila dok ne potrošite sav materijal. Tortu ukrasite šlagom ili po želji. Prije posluživanja, ostavite je u frižideru da se stegne i ohladi, piše Trpeza.

Uživajte!