Obrok koji će vas vratiti u djetinjstvo: Omiljen je na Balkanu, a pravi se i danas

Riža na mlijekom/
Riža na mlijekom
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Riža na mlijeku, poznata i kao sutlijaš, jednostavan je obrok (desert) koji je bio izuzetno popularan na Balkanu, posebno u prošlom stoljeću. Radilo se o ekonomičnom i hranjivom obroku koji je bio dostupan svim društvenim slojevima - bio je dio svakodnevne kuhinje.

Desert ima dugu tradiciju, a potječe još iz Osmanskog carstva. Dobiva se kuhanjem riže u mlijeku, zaslađen šećerom i često aromatiziran vanilijom, cimetom ili limunovom koricom.U nekim varijantama dodaje se i malo maslaca, što ga obogaćuje.

Brojne varijacije deserta

Mi se s rižom na mlijeku uvijek poigramo, pa im dodajemo različite arome - ponekad je to cimet, kakao ili vanilija. Na Balkanu postoje razne varijacije ovog jela - u Bosni i Hercegovini naziva se sutlijaš i često se posipa cimetom prije posluživanja. U Srbiji se također naziva sutlijaš, a može se servirati s voćnim umacima, džemom ili naribanom čokoladom.

U Makedoniji i Bugarskoj može se dodati vanilin šećer ili naribana korica limuna, dok se kod Muslimana na Balkanu sutlijaš često pripremao za Bajram ili druge svečane prilike.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Rižu na mlijeku pamtimo i iz poslijeratnih godina, kad je ekonomija bila skromna, a riža na mlijeku bila je pristupačan način za pripremu ukusnog i jeftinog deserta.

Potrebni sastojci

Za pripremu će vam biti potrebno desetak minuta i nekoliko sastojaka:

mlijeko

voda - po potrebi

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

šećer

riža

vanilin šećer

limunova korica

cimet - po želji.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kako se priprema

Počnite kuhanjem riže, a u međuvremenu stavite mlijeko da zakuha. Rižu kuhajte kratko. Mlijeku dodajte vanilin šećer, šećer i koricu limuna. Kad je mlijeko zakuhalo, dodajte mu rižu i nastavite kuhati miješajući. Kuhajte rižu dok ne omekša, pa ju stavite u zdjelice. Po želji posipajte ribanom čokoladom ili cimetom.