Nestaje brže nego što ga napravite: Domaći Jaffa kolač koji osvaja na prvi zalogaj

Niko mu ne može odoljeti/Ilustracija

Niko mu ne može odoljeti/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako tražite kolač koji će brzo osvojiti sve koji ga probaju, domaći Jafa kolač je pun pogodak.

Kombinacija mekanog čokoladnog biskvita, osvježavajućeg sloja narandžinog džema i bogate čokoladne glazure garantuje da će svi tražiti još jedan komad. Priprema je jednostavna, a rezultat – fantastičan.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Za biskvit:

  • 1 šolja brašna
  • 1/2 šolje kakaa
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 šolja šećera
  • 1/2 šolje ulja
  • 2 jaja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 šolja jogurta
  • Kora i sok od jedne narandže

Sloj narandžinog džema:

  • 1 šolja narandžinog džema

Čokoladna glazura:

  • 200 g crne čokolade, sjeckane
  • 1 šolja slatke pavlake

Priprema:

Rernu zagrijte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke. Dodajte jaja, ulje, vanilu, koru i sok od narandže te jogurt. Sve sjedinite i smjesu sipajte u kalup obložen pek papirom. Pecite koru oko 25 do 30 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni. Ohlađeni biskvit presjecite na dva dijela. Otopite narandžin džem i nanesite ga na donji dio biskvita, piše Trpeza.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Slatku pavlaku zagrijte do vrenja i prelijte preko sjeckane čokolade. Dobro miješajte dok se čokolada ne otopi, a zatim prelijte ganaš preko krema od narandže. Stavite drugi dio biskvita na vrh i ostavite da se stegne.

Uživajte!