Neodoljivom jesenjem desertu dodajte ovaj sastojak - bit će još bolji i sočniji

Cimet rolnice//

Tope se u ustima/Freepik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Cimet rolnice prava su poslastica koja mami mirisom i bogatim okusom cimeta u mekanom tijestu koje se topi u ustima.

Kombinacija cimeta i šećera stvara savršen nadjev, dok glazura od krem sira ili šećera daje završni sjaj i okus kojem je teško odoljeti, a kad ubacite i narendane jabuke - dobijete klasik koji je još bolji i sočniji.

U nastavku donosimo recept za ovaj pravi jesenji desert, u kojem će uživati baš svi.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Cimet rolnice s jabukama - sastojci

Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • paketić suhog kvasca
  • 250 ml mlakog mlijeka
  • 100 g šećera
  • 80 g maslaca, otopljenog
  • jaje
  • prstohvat soli

Za nadjev:

  • 200 g smeđeg šećera
  • 3 kašike cimeta
  • 80 g maslaca, sobne temperature
  • 3 jabuke

Za glazuru:

  • 100 g krem sira
  • 50 g maslaca, sobne temperature
  • 100 g šećera u prahu
  • kašičica vanilin šećera ili ekstrakta vanilije

Priprema

U velikoj posudi pomiješajte brašno i so. Ako koristite suhi kvasac, dodajte ga sada; ako koristite svježi kvasac, otopite ga u toplom mlijeku s kašičicom šećera i ostavite 5-10 minuta da se aktivira.

U sredini brašna napravite udubljenje i ulijte mlijeko, otopljeni maslac, šećer i jaje. Zamijesite glatko, elastično tijesto koje se ne lijepi za ruke; po potrebi dodajte još malo brašna. Pokrijte i ostavite na toplom oko 1 sat, odnosno dok se ne udvostruči.

Jabuke narendajte i, po želji, dodajte nekoliko kapi limunovog soka. U manjoj posudi pomiješajte smeđi šećer i cimet.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravougaonik debljine oko 1 cm. Premažite omekšalim maslacem, pospite mješavinom šećera i cimeta, pa ravnomjerno rasporedite narendane jabuke.

Zarolajte u čvrstu rolnu. Narežite na komade širine 2-3 cm i složite u namašćenu tepsiju, ostavljajući malo razmaka. Ostavite rolnice da još narastu barem 30 minuta, dok rernu zagrijavate na 180 °C, pa pecite 20–25 minuta, dok ne porumene. Pazite da ih ne prepečete kako bi ostale mekane.

Za glazuru izmiksajte krem sir, maslac, šećer u prahu i vanilin šećer. Po potrebi dodajte malo mlijeka da bude glatko.

Prelijte toplu glazuru preko vrućih cimet rolnica i poslužite ih tople ili hladne, piše Zadovoljna.hr.