Neodoljivo, mekano i mirisno: Recept za francusko pecivo koje osvaja na prvi zalogaj

Zalogaj francuske elegancije/Youtube/ Screenshot

Zalogaj francuske elegancije/Youtube/Screenshot

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako volite slatko, mirisno i jednostavno – ovo francusko pecivo će vas osvojiti na prvi zalogaj. Savršeno mekano iznutra, s blagom slatkoćom i prepoznatljivim šarmom francuske kuhinje, idealno je za doručak, užinu, grickanje uz kafu ili kao praktičan zalogaj na putovanju.

Priprema je brza, a rezultat oduševljava – i mirisom i ukusom.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 240 ml vode
  • 1 kašika kristal šećera
  • 1/4 kašičice fine soli
  • 6 kašika putera
  • 125 g višenamjenskog brašna
  • 4 velika jajeta
  • 2 kašike šećera u granulama

Za šećernu glazuru:

  • 2 kašike vode
  • 2 kašike kristal šećera

Priprema:

Kako biste napravili ovo pecivo, prvo zagrijte rernu na 200°C. Obložite pleh papirom za pečenje. Zagrijte vodu, šećer, sol i puter u srednjoj šerpi dok ne proključaju. Sklonite sa vatre i dodajte brašno odjednom, snažno miješajući kutljačom, dok tijesto ne postane glatko i ne počne da se odvaja od ivica šerpe.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ostavite tijesto da se hladi dvije minute, a zatim umutite jaja, jedno po jedno, dok ne postanu glatka. Ostavite sa strane. Da biste napravili šećernu glazuru, pomiješajte vodu i šećer u maloj šerpi. Dovedite do ključanja na srednjoj vatri i kuhajte i miješajte dok se šećer ne rastvori, oko jedan minut. Sklonite sa vatre i ostavite sa strane da se ohladi.

Dodatni savjeti:

Ako je tijesto grudvasto dok dodajete jaja nastavite snažno da mutite (ili miješate) i tijesto će postati glatko. Za hrskavije pecivo, izbušite svaki komad oštrim nožem odmah nakon vađenja iz rerne kako bi para mogla da izlazi. Da biste ih servirali kao profiterole, samo ih presjecite na pola poprečno i napunite kremom, šlagom, kremom za kolače ili sladoledom i prelijte čokoladnim sosom ako želite.

Ako nećete jesti sve ovo istog dana kada ih ispečete, odlično se zamrzavaju. Ostavite da se ohlade, a zatim prebacite u kesu za zamrzavanje, do mjesec dana.

Dvije odlične opcije za podgrijavanje:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Da biste podgrijali direktno iz zamrzivača zagrijte rernu na 175°C, a zatim je isključite. Poredajte zamrznuta peciva na nepodmazan pleh za pečenje i, nakon što isključite rernu, stavite ih u rernu na 5 minuta. Servirajte tople ili na sobnoj temperaturi.

Za hrskaviju verziju odmrznite ih na sobnoj temperaturi. Zagrijte rernu na 175˚C. Poredajte odmrznuta peciva na nepodmazan pleh i pecite 5 minuta. Servirajte toplo ili na sobnoj temperaturi, piše Stvarukusa.