Neodoljiva kombinacija sočnosti i hrskavosti: Bečka šnicla po receptu profesionalnog kuhara

Uživajte u sočnoj i hrskavoj deliciji/Free Pik

Uživajte u sočnoj i hrskavoj deliciji/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Bečka šnicla je jedno od najpoznatijih jela austrijske kuhinje, a omiljena je i na našim trpezama. Iako izgleda jednostavno, mnoge domaćice prave greške koje šniclu učine gumenom, suhom ili premasnom. Zato vam donosimo provjerene savjete kuvara i recept koji garantuje da će vaša šnicla biti sočna, hrskava i savršeno zlatna.

Koje meso je najbolje za bečke šnicle?

Kuhari koriste teletinu, koja daje najmekšu i najsočniju teksturu. Ako tražite jeftiniju alternativu, dobar izbor je svinjski but. Možete koristiti i pileće meso, ali ono ima blaži ukus.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Savjeti kuhara:

  • Birajte meso sa malo masnoće, jer to doprinosi boljoj sočnosti.
  • Izbjegavajte previše tanke ili debele šnicle.
  • Meso ne treba previše izlupati, dovoljno je samo nekoliko puta da ne postane suho.

Trik za hrskav i vazdušast poh

Najčešće greške kod pohovanja šnicli su redoslijed i izbor sastojaka. Pravi redoslijed za pohovanje šnicle je: brašno, jaja (sa pavlakom), pa prezle. Dodajte malo slatke pavlake u jaja, šnicle će biti mekše iznutra, a spolja hrskave!

Kako pravilno pržiti šnicle?

Za najbolji rezultat, šnicla mora da “pliva” u masnoći. Profesionalni kuhari koriste mješavinu putera i ulja, što daje bogat ukus i zlatnu boju. Pržite šnicle nekoliko minuta sa svake strane. Povremeno uzmite kašiku ulja i prelijte gornju stranu šnicle, tako će se ravnomjerno ispržiti.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci:

  • 4 šnicle od junećeg buta (može i svinjski)
  • 2 jaja
  • 2 kašike slatke pavlake
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • 60 g brašna
  • 80 g prezli
  • Ulje i puter za prženje
  • 1 limun (za posluživanje)

Priprema:

Operite i osušite meso. Lagano izlupajte čekićem. Umutite jaja, pavlaku, so i biber. Pripremite tri tanjira: jedan sa brašnom, drugi sa jajima, treći sa prezlama. Pohujte šnicle redoslijedom: brašno, jaja, prezle. Pržite u zagrijanom ulju i puteru dok ne porumene sa obje strane. Tokom prženja, povremeno ih prelijte uljem iz tiganja. Po želji, bečke šnicle poslužite uz krišku limuna, piše Najžena.

Prijatno!