Neodoljiv orijentalni kolač bez pečenja: Imate sve sastojke kod kuće

grčki griz kolač/Coolinarika

grčki griz kolač/Coolinarika

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ovaj aromatični kolač ne peče se, brzo se priprema, a potrebne sastojke sigurno uvijek imate u kući.

Za ljubitelje orijentalnih, slatkih i pomalo vlažnih poslastica, grčki griz kolač je prava stvar i idealan izbor za tople dane.

Sastojci

50 gr putera

50 ml ulja

200 gr pšeničnog griza

400 ml vode

300 gr šećera

1 kesica (10 gr) vanilin šećera

10 gr cimeta

za čokoladnu glazuru*:

100 gr čokolade

30 gr putera

50 ml mlijeka

Priprema

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U jednu šerpu staviti vodu, šećer, vanilin šećer i cimet. Staviti na šporet na laganu vatru da se kuha, a kad počne da vri ostaviti 5 minuta pa skloniti sa vatre. U drugu šerpu staviti puter i ulje, pa na laganu vatru, a kada se istope i zagriju, staviti griz, stalno dobro miješati kašikom ili kuhačom dok griz ne dobije žućkastu boju - pazite da ne zagori. Kada dobije boju, dodati šerbet iz prve šerpe, dobro promiješati da se sjedini i kuhati sve zajedno na laganoj vatri još dvije, tri minute da se lijepo poveže, piše Coolinarika.

Izliti u manji pleh (20x25) a kada se prohladi staviti čokoladnu glazuru. Kod ovakvih, nepečenih kolača, pleh se može premazati mrvicom ulja, pa će se kolači prilikom sječenja i serviranja lakše vaditi iz pleha.  Za čokoladnu glazuru, u činijicu staviti čokoladu izlomljenu na kockice, puter i mlijeko pa otopiti na pari (stavite zdjelu na manju šerpicu s vodom pa sve na laganu vatru i miješajte dok se lijepo ne sjedini). Kada se glazura ohladi, preliti preko kolača. Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje da prenoći u frižideru.

Ovo je kolač koji stajanjem postaje još bolji jer ostaje vlažan i nakon nekoliko dana.