Nemate ideje za ručak? Isprobajte zapečene punjene palačinke s mozzarellom
Preukusna ideja za ručak/Sašina Kuhinja
Punjene palačinke zapečene s mozzarellom odlična su i vrlo jednostavna ideja za ručak, pogotovo ako vam ostane palačinaka pa želite da ih iskoristite.
Možda će neko reći da slatke palačinke nisu za ovaj recept, međutim ne bismo se složili – probajte. Baš su odlične.
Sastojci:
Za palačinke (ako ih pravite svježe):
- 2 jaja
- 250 ml mlijeka
- 150–170 g brašna
- Prstohvat soli
- Malo ulja (za tavu)
- (Ako imate već gotove palačinke – samo ih koristite.)
Za punjenje:
- 6–10 palačinaka (ovisno o veličini)
- 150–200 g krem sira (npr. s vlascem ili obični)
- 150 g šunke ili šunkerice, narezane na sitne komadiće
- 100–150 g ribanog sira (gauda, edamer ili sl.)
Za paniranje:
- 2 jaja
- Krušne mrvice (prezle)
Za pečenje:
- 30–40 g maslaca (za premazivanje palačinaka i pleha)
- 1 paketić mozzarella sira (ball ili ribana mozzarella)
Za serviranje (po želji):
- Kiselo vrhnje
- Majoneza
- Umak po izboru
- Pomfrit ili pečeni krompirići
- Začini po želji (kopar, vlašac, bijeli luk, kiseli krastavci…)
Priprema:
Palačinke premažite kašičicom sirnog ili mliječnog namaza. Možete koristiti krem sir s vlascem. Dodajte malo šunke/šunkerice ili sličnog narezanog na komadiće i ribani sir. Uvaljajte u jaja i prezle. Pleh premažite s malo maslaca. Posložite palačinke pa premažite otopljenih 30–40 g maslaca. Najlakše ga je otopiti kratko u šerpici ili mikrovalnoj. Punjene palačinke prvo se peku 10 minuta na 220 °C. Nakon toga stavite komadiće mozzarella sira i vratite u rernu još 15 minuta na istoj temperaturi.
I punjene palačinke su gotove. Obavezno ih poslužite uz neki umak i pomfrit ili slične krompiriće. Možete napraviti osnovni umak od kiselog vrhnja i malo majoneze. Ponekad je taj jednostavni umak daleko bolji i bolje paše nego da sam unutra stavljao ko zna šta. Naravno, umak možete obogatiti kiselim krastavcima, koprom, češnjakom ili vlascem itd, piše Sašina kuhinja.