Nemaš vremena za kuhanje? Ove četiri guste supe su brzo, zdravo i kremasto rješenje

Kremaste fantazije iz tanjira/Freepik

Kremaste fantazije iz tanjira/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Dolaskom toplijih dana ili jednostavno kada ti se jede nešto lagano, a opet hranjivo i utješno, nema boljeg odabira od bogate, kremaste supe od povrća. Ove su supe prava riznica okusa i nutrijenata, a njihova baršunasta tekstura naprosto mami na još.

Zaboravi na teške zaprške i vrhnje - ova četiri recepta za prefine guste supe svoju kremastu teksturu duguju samom povrću, pokojem pametnom dodatku i čaroliji blendanja. Idealne su za brzi ručak, laganu večeru ili kao okrepa usred dana. Pripremi svoju omiljenu zdjelicu i uroni u svijet kremastih povrtnih fantazija!

Supa od pečenog povrća s daškom egzotike

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ova supa svoju dubinu okusa zahvaljuje prethodno pečenom povrću, a kokosovo mlijeko joj daje neodoljivu kremastu teksturu i blagu egzotičnu notu.

Sastojci:

  • 1 crvena paprika, narezana na kockice
  • 1 srednji batat (oko 400g), oguljen i narezan na kockice
  • 1 žuta tikvica ili obična tikvica, narezana na kockice
  • 1 manja glavica karfiola, narezana na cvjetiće
  • 1 srednji bijeli luk, narezan na kockice
  • 2 kašike maslinovog ulja, podijeljeno
  • Sol i svježe mljeveni crni biber 
  • 4 češnja bijelog luka, sitno sjeckana
  • 500-700 ml povrtnog temeljca
  • 1 konzerva (400g) kokosovog mlijeka (punomasnog)
  • 1 konzerva (400g) sjeckanih pelata (po mogućnosti dimljenih)
  • 1 konzerva (400g) bijelog graha, ispranog i ocijeđenog
  • 1 kašikica mljevenog kumina
  • 1 kašikica dimljene paprike

Priprema: Zagrij rernu na 220°C. Na veliki lim za pečenje stavi papriku, batat, tikvicu, karfiol i luk. Prelij s 1 ½ kašikom maslinovog ulja, posoli, pobiberi i dobro promiješaj da se povrće ravnomjerno obloži. Rasporedi povrće u jednom sloju i peci 30-40 minuta, ili dok ne omekša i lagano porumeni. Dvadesetak minuta nakon što si povrće stavila peći, u velikoj šerpi zagrij preostalo maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.

Dodaj sjeckani bijeli luk i prži 1-2 minute dok ne zamiriše. Zatim dodaj povrtni temeljac, kokosovo mlijeko, pelate, bijeli grah, kumin i dimljenu papriku te promiješaj. Pusti da zavrije, a zatim smanji vatru. Kad je pečeno povrće gotovo, dodaj ga u lonac s juhom.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Štapnim mikserom ili u blenderu (pazi ako je supa vruća!) izmiksaj sve dok ne dobiješ glatku, kremastu supu. Probaj i po potrebi dodatno posoli i pobiberi. Ako ti je supa pregusta, slobodno dodaj još malo temeljca. Posluži toplo, ukrašeno s malo kokosovog mlijeka i prstohvatom papra.

Brza i jednostavna supa s krompirom i karfiolom

Kad nemaš puno vremena, a želiš nešto zdravo i ukusno, ova supa je spas. Krompir joj daje prirodnu gustoću, a ti možeš iskoristiti povrće koje trenutno imaš pri ruci.

Sastojci:

  • 2 srednja krompira (batat, obični ili kombinacija)
  • ½ glavice karfiola
  • 5 većih mrkvi (ili 2 šalice baby mrkvi)
  • ¾ vrećice smrznutog kukuruza (oko 300g)
  • ½ kašikice bijelog luka u prahu
  • Sol i biber po ukusu
  • Voda ili povrtni temeljac
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Priprema: Krompir oguli i nareži na kockice, karfiol razdvoji na manje cvjetiće, a mrkvu očisti i nareži. Stavi pripremljeno povrće u veći lonac. Prelij vodom ili temeljcem tek toliko da prekrije povrće i kuhaj na srednje jakoj vatri 15-20 minuta, odnosno dok povrće ne omekša. Desetak minuta prije kraja kuhanja, dodaj smrznuti kukuruz.

Kada je povrće kuhano, pažljivo odlij višak tekućine u posebnu zdjelu (sačuvaj je!). Štapnim mikserom izmiksaj povrće u glatki pire, postepeno dodajući sačuvanu tekućinu od kuhanja dok ne postigneš željenu gustoću supe (obično je dovoljna otprilike jedna šoljica tekućine ako voliš gušće supe). Ako nemaš štapni mikser, povrće možeš prebaciti u blender ili sjeckalicu. Na kraju umiješaj sol, biber i bijeli luk u prahu. Makni s vatre i posluži toplo. Odlično se slaže s prepečenim hljebom. 

Supa s brokulom i porilukom

Ova supa je prava vitaminska bomba, prepuna zelenog povrća koje joj daje predivnu boju i obilje hranjivih tvari. Poriluk i celer daju joj divnu aromatičnu bazu.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1-2 poriluka, tanko narezana i dobro oprana (oko 1 ½ šoljice)
  • 1 srednja glavica luka, narezana
  • 2-3 češnja bijelog luka, lagano zgnječena
  • 2 stabljike celera, narezane
  • Sol i svježe mljeveni biber
  • 2 velike glavice brokule (oko 800g), grubo nasjeckane
  • 1 velika tikvica (oko 350g), narezana na manje komade
  • 1 veći krompir (npr. russet), oguljen i narezan na ploške debljine oko 0.5 cm
  • Oko 1.5 litara vode ili povrtnog temeljca (prilagodi količinu volumenu povrća)
  • Koncentrat povrtnog temeljca (po želji)
  • 4-5 šoljica baby špinata
  • Šaka svježeg kopra ili peršuna (po želji)

Priprema: U velikoj šerpi zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj poriluk, luk, bijeli luk i celer. Lagano posoli i pobiberi. Poklopi i kuhaj 10-12 minuta, povremeno miješajući, dok povrće ne omekša i postane staklasto. Pazi da ne zagori; po potrebi smanji vatru. Dodaj brokulu, tikvicu i krompir. Ulij tekućinu (vodu ili temeljac) tako da povrće bude skoro pokriveno, ali da vrhovi malo vire. Ako koristiš, dodaj žlicu koncentrata temeljca. Pusti da zavrije na jakoj vatri (trebat će oko 10 minuta), a zatim smanji vatru i kuhaj djelomično poklopljeno dok sve povrće ne omekša, otprilike 15-20 minuta.

Makni šerpu s vatre i pusti da se malo ohladi, povremeno miješajući, 10-15 minuta. Umiješaj špinat i začinsko bilje (ako koristiš) te pusti da povenu. Štapnim mikserom izmiksaj supu izravno u šerpi do željene glatkoće. Za baršunastiju teksturu, supu možeš pasiraj u serijama u blenderu (nikada ne puni blender više od polovice vrućom tekućinom).

Vrati supu u lonac ako je odmah poslužuješ i podgrij. Po potrebi razrijedi s još malo vode, temeljca ili čak malo mlijeka ili biljnog vrhnja. Probaj i dotjeraj začine ako je potrebno.

Supa od bundeve i karfiola

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Slatkoća muškatne tikve savršeno se spaja s blagim okusom karfiola u ovoj predivno kremastoj i aromatičnoj supi. Idealna je za dane kada ti treba nešto toplo i utješno.

Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1-2 poriluka, tanko narezana i dobro oprana (oko 1 ½ šoljice)
  • 1 srednja glavica luka, narezana
  • 2-3 češnja bijelog luka, lagano zgnječena
  • 2 stabljike celera, narezane
  • Sol i svježe mljeveni biber
  • 1 pakiranje (oko 600g) očišćene i narezane muškatne tikve (ili oko 700g cijele tikve, očišćene i nasjeckane)
  • 1 manja glavica karfiola (oko 450g očišćene), grubo nasjeckana
  • Mala šaka listića kadulje ili ruzmarina, ili nekoliko grančica timijana
  • Korica parmezana (po želji, za dodatnu aromu)
  • Oko 1.2-1.5 litara vode ili povrtnog temeljca
  • Koncentrat povrtnog temeljca (po želji)

Priprema: U velikoj šerpi zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj poriluk, luk, bijeli luk i celer. Lagano posoli i pobiberi. Poklopi i kuhaj 10-12 minuta, povremeno miješajući, dok povrće ne omekša. Dodaj muškatnu tikvu, karfiol i začinsko bilje (kadulju, ruzmarin ili timijan). Ako koristiš, dodaj i koricu parmezana.

Ulij tekućinu (vodu ili temeljac) tako da povrće bude skoro pokriveno te dodaj koncentrat temeljca ako želiš. Pusti da zavrije na jakoj vatri, a zatim smanji vatru i kuhaj djelomično poklopljeno dok povrće ne omekša, otprilike 15-20 minuta. Makni lonac s vatre i pusti da se malo ohladi, povremeno miješajući, 10-15 minuta.

Izvadi koricu parmezana (ako si je koristila) i grančice začinskog bilja ako su veće. Štapnim mikserom izmiksaj supu do glatke, baršunaste teksture. Za još finiju teksturu, koristi blender. Vrati supu u šerpu, podgrij ako je potrebno, te po potrebi razrijedi i začini. Posluži toplu, možda s kapljicom bučinog ulja ili prženim sjemenkama bundeve, piše Žena.net.