Nema ko ih ne voli: Evo kako napraviti savršene slane fritule s jogurtom
Nema ko im može odoljeti/Coolinarka
Slane fritule su savršene kao užina ili prilog uz glavno jelo umjesto hljeba. Možete ih umakati u kečap ili majonezu, ili puniti raznim dodacima.
Njihova sočna unutrašnjost i hrskava korica čine ih idealnim izborom za ljubitelje slanih okusa, dok jogurt u tijestu dodaje blagost i vlagu.
Ovaj recept za fritule sadrži jogurt, a prže se na maslinovom ulju, iako možete koristiti bilo koje ulje koje imate kod kuće. U osnovni recept možete dodati tvrdo naribani sir, sitno nasjeckanu šunku ili druge začine poput peršina ili origana.
Sastojci:
- 200 g brašna
- 1 jaje
- 150 g jogurta
- 1 kašikica praška za pecivo
- 1/2 čajna kašikica soli
- 1/2 čajna kašikica mljevenog bibera
- Maslinovo ulje za prženje
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i biber. Dodajte jaje i jogurt, pa sve dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. U velikoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Kašikom stavljajte male porcije smjese u vruće ulje i pržite fritule dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave, oko 3-4 minute sa svake strane. Gotove fritule izvadite i stavite na papirnati peškir da upije višak ulja.
Slane fritule kao prilog
Ako vam ostane francuska salata nakon praznika i ne znate što biste s njom, slane fritule su savršena opcija. U osnovnu smjesu za fritule možete dodati 150 g tvrdog ribanog sira i peći ih. Kad su gotove, jednostavno stavite francusku salatu u zdjelicu i koristite fritule umjesto hljeba, piše Net.hr.
Alternativno, možete napraviti mini sendviče: prerežite fritulu na pola, stavite francusku salatu između polutki i učvrstite čačkalicom. Takve fritule možete poslužiti i na obiteljskim okupljanjima kao zanimljivo predjelo.