Nema ko ih ne voli: Evo kako napraviti savršene slane fritule s jogurtom

Nema ko im može odoljeti/Coolinarka

Nema ko im može odoljeti/Coolinarka

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Slane fritule su savršene kao užina ili prilog uz glavno jelo umjesto hljeba. Možete ih umakati u kečap ili majonezu, ili puniti raznim dodacima.

Njihova sočna unutrašnjost i hrskava korica čine ih idealnim izborom za ljubitelje slanih okusa, dok jogurt u tijestu dodaje blagost i vlagu.

Ovaj recept za fritule sadrži jogurt, a prže se na maslinovom ulju, iako možete koristiti bilo koje ulje koje imate kod kuće. U osnovni recept možete dodati tvrdo naribani sir, sitno nasjeckanu šunku ili druge začine poput peršina ili origana.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 1 jaje
  • 150 g jogurta
  • 1 kašikica praška za pecivo
  • 1/2 čajna kašikica soli
  • 1/2 čajna kašikica mljevenog bibera
  • Maslinovo ulje za prženje

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i biber. Dodajte jaje i jogurt, pa sve dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. U velikoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Kašikom stavljajte male porcije smjese u vruće ulje i pržite fritule dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave, oko 3-4 minute sa svake strane. Gotove fritule izvadite i stavite na papirnati peškir da upije višak ulja.

Slane fritule kao prilog

Ako vam ostane francuska salata nakon praznika i ne znate što biste s njom, slane fritule su savršena opcija. U osnovnu smjesu za fritule možete dodati 150 g tvrdog ribanog sira i peći ih. Kad su gotove, jednostavno stavite francusku salatu u zdjelicu i koristite fritule umjesto hljeba, piše Net.hr.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Alternativno, možete napraviti mini sendviče: prerežite fritulu na pola, stavite francusku salatu između polutki i učvrstite čačkalicom. Takve fritule možete poslužiti i na obiteljskim okupljanjima kao zanimljivo predjelo.