Neko ih voli neko mrzi, ali ih mnogi spremaju pogrešno: Kako prepoznati da su viršle skuhane

viršle hrana/
viršle
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Viršle (hrenovke), omiljeni delikates, često se nađu na trpezi zbog brze pripreme. Iako zdravstveni stručnjaci ne preporučuju njihovu čestu konzumaciju, njihova popularnost je neosporna.

Priprema je obično jednostavna, ali koliko dugo ih treba kuhati? To je pitanje koje muči mnoge. Na pakovanjima često piše preporučeno vrijeme, ali šta ako ste bacili pakovanje ili nema uputstva?

 

 

Ispostavlja se da većina nas to radi pogrešno, jer gledamo na sat. Postoji jedan jednostavan trik koji će vam otkriti kada su viršle savršeno gotove.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

 

Prvi korak: Uvijek skinite omotač!

 

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Prije svega, stručnjaci i iskusne domaćice savjetuju da uvijek skinete plastični omotač (crijevo) sa viršli prije kuhanja. To nije samo bolje za zdravlje (da plastika ne bi ispuštala hemikalije u vrelu vodu), već i sprječava da se viršle lijepe jedna za drugu tokom kuhanja.

 

 

Trik nije u vremenu, već u izgledu

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

Mjerite vrijeme kuhanja tek od trenutka kada voda u kojoj kuhate viršle proključa.

 

 

Ali, najvažnija stvar je – zaboravite na sat. Neke viršle će biti gotove za 3-4 minute, dok će drugima (posebno ako su deblje ili smrznute) trebati i do 10 minuta.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

 

Ključni trik je da ih kuhate samo dok ne NABUBRE. Tek kada viršla vidno nabubri (poveća volumen), ona je spremna za serviranje. To je znak da je toplota prodrla do sredine i da je savršeno kuhana.

 

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Nakon što ih izvadite iz vrele vode, one mogu malo splasnuti, ali ne brinite, to je normalno. Sada, uz ovaj jednostavan test "bubrenja", možete biti sigurni da su vaše viršle savršeno skuhane, mekane i pune ukusa.