Ne puca i ne curi: Poslastičar otkrio trik za glatku, sjajnu i savršenu čokoladnu glazuru

Poslastičarska tajna otkrivena/FreePik
Poznatog holandskog poslastičara Rudolfa van Vina domaća publika upoznala je kroz autorske emisije na kanalu "24 Kitchen" – "Easy meals" koja za temu ima jela lake i brze pripreme i "Rudolph’s Bakery" (Rudolfova pekara) u kojoj gledaoce upoznaje sa najukusnijim receptima za slana i slatka peciva.
Ovom kuharu prepoznatljive bijele kose i širokog osmijeha, omiljeni slatkiš je torta sa šumskim voćem, a usavršio je recepte za brzu pripremu tijesta.
Za savršenu čokoladnu glazuru kaže da je najvažnije strpljenje, ali i dobar recept koji rado dijeli sa svojim fanovima.
Sastojci:
- 250 g mekog maslaca,
- 300 g šećera u prahu,
- 200 g crne čokolade (istopljene),
- kašika kakao praha,
- 100 g slatke pavlake
Priprema:
Pomiješati omekšali puter sa šećerom i mutiti električnim mikserom (ne ručno), dok se u potpunosti ne sjedine i smjesa postane glatka. Umiješati kakao prah i još mutiti.
Smanjiti brzinu na najslabiju, pa umiješati otopljenu čokoladu i, na kraju, crème fraiche. Mutiti sve dok se ne dobije glatka i pjenasta smjesa.
Ukoliko ima grudvica, zdjelu nakratko staviti u posudu sa vrelom vodom, a zatim nastaviti s mućenjem. Glazuru nanijeti dok je još uvijek pjenasta i glatka, piše Superžena.