Ne oduzima mnogo vremena ili novca, a jako je ukusan - kuglof od bjelanjaka

Kuglof od bjelanjaka/Ioana Motoc
Foto: Ioana Motoc/Pexels
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Bjelanjke pretvorite u slasni kolač koji će danima ostati svjež, a neće vam oduzeti puno vremena ili novca.

Sastojci:

• 8 bjelanjaka

• prstohvat soli

• 200 g šećera u prahu

• 100 ml ulja

• 150 g glatkog brašna

• 2 paketa vanilin šećera

• po želji 150 g suhog voća + 1 kašika brašna

• 50 g oraha

Priprema:

Pjenasto umutite bjelanjke s prstohvatom soli pa postepeno dodajte šećer u prahu i ulje. Zatim dodajte brašno i vanilin šećer (ili malo ekstrakta vanilije) pa lagano umiješati ručno kako ne bismo izbacili previše zraka iz smjese.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Suho voće namočite u vodi pa ga pomiješajte s kašikom brašna. Lagano ga rukom umiješajte u smjesu od bjelanjaka, a zatim dodajte i orahe.

Kalup premažite uljem ili maslacem pa ga dobro pobrašnite. Smjesu rasporedite u kalup. Pecite na 180°C oko 30 minuta. Pričekajte da se sasvim ohladi, a tek ga onda izvadite iz kalupa. Po želji pospite šećerom u prahu.