Ne, ne treba vam ni voda, a ni šerpa: Recept za savršeno kremast pire krompir bez kuhanja

Recept koji mijenja pravila/FreePik
Nema mnogo jela koja se ne mogu poboljšati dobrom porcijom pire krompira. Što je kremastiji, to je bolji – pire krompir je savršena hrana za utjehu, posebno kako se približavaju hladniji mjeseci.
Iako sadrži svega nekoliko sastojaka, napraviti savršeno kremasti pire krompir nije uvijek najjednostavnije. Ako ne obratite pažnju, može ispasti pregust, grudvast ili bez ukusa – a to svakako nije idealno. Međutim, vrhunski kuhar Thom Bateman otkrio je kako da napravite najmekši pire, i to – iznenađujuće – bez kuhanja krompira.
Većina nas automatski oguli i nasjecka krompir, pa ga kuha dok ne omekša, a zatim zgnječi. Međutim, Thom preporučuje da krompir pečete u rerni i ostavite ga s korom, jer će to jelu dati mnogo više ukusa.
Ostali ključni sastojci su hladni maslac, mlijeko i naravno – krompir.
Recept za kremasti pire krompir
Thom je svoj recept nazvao "najboljim" upravo zbog njegove jednostavnosti. Evo šta vam je potrebno da ga napravite kod kuće, prenosi Express:
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 160 do 180 g hladnog, slanog maslaca (nasjeckanog na kockice)
- 150 ml mlijeka
- So
- Bijeli biber
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 °C. Na pleh pospite malo soli i na nju stavite cijele krompire. Nožem ih izbodite na nekoliko mjesta i pecite oko 60 minuta, dok ne postanu lijepo mekani. Kad su gotovi, stavite hladni maslac u veću posudu. Protisnite pečene krompire kroz cijediljku (ili koristite prešu za pire), tako da se kora odvoji. Lagano miješajte dok se maslac ne otopi, a zatim postepeno dodajte mlijeko dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu.
Začinite po ukusu sa soli i bijelim biberom – i uživajte!