Ne mrve se, a ostaju svježe danima: Vanilice koje mirišu na djetinjstvo

Ukus će vas oduševiti/Coolinarka

Ukus će vas oduševiti/Coolinarka

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Vanilice su jedan od onih kolača koji budi najljepše uspomene iz djetinjstva – mirisni, prhki, puni domaćeg džema i posuti mirisnim vanilin šećerom. Ovaj provjereni recept garantuje savršenu teksturu: vanilice koje se ne mrve, ne suše se brzo i ostaju svježe danima.

Idealan su izbor za praznike, slave, ali i obična porodična okupljanja. Jednostavne su za pripremu, a okusom osvajaju svakog ko ih proba.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 1 jaje
  • 50 g margarina
  • 100 g masti
  • 100 g šećera u prahu
  • 300 g brašna
  • prstohvat praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • naribana korica limuna (po želji)
  • džem za spajanje (najbolje od kajsije ili šipka)
  • prah šećer s vanilijom za valjanje

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni. U jednoj posudi pjenasto umutite jaje, mast, margarin i šećer u prahu. Zatim dodajte brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i koricu limuna. Umijesite glatko tijesto i razvijte ga na debljinu oko pola centimetra. Kalupom vadite male krugove i slažite ih u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta, dok lagano ne porumene, piše Trpeza. Ohlađene vanilice spajajte džemom po dvije, pa ih uvaljajte u prah šećer pomiješan s vanilin šećerom.

Uživajte!