Naučnica objavila popis hrane koju nikada ne bi jela

popis hrane/
popis hrane
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Zamislite da vam neko ko zna sve o hrani kaže koje namirnice nikada ne bi dotaknuo. Upravo to je učinila naučnica za prehranu, poznata pod nadimkom @hydroxide na TikToku, koja je otkrila tri vrste hrane koje izbjegava zbog visokog rizika za zdravlje. Iako ih neki redovito konzumiraju, evo zašto biste trebali dvaput razmisliti prije nego što ih stavite na tanjir.

1. Sirovi klice

Klice su čest dodatak zdravim obrocima, no stručnjakinja upozorava da su sirove klice jedna od najrizičnijih namirnica.

"Klice rastu u toplim, vlažnim uslovima što je savršeno okruženje za bakterije poput E. coli i Salmonelle. Osim ako ih ne skuhate ili blanširate, sirove klice nisu sigurne za konzumaciju", objašnjava.

2. Polusirovo ili sirovo meso

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Volite sočno, slabije pečeno meso? Stručnjakinja savjetuje da dvaput razmislite jer kod tako pripremljenog mesa postoji rizik od zaraze bakterijama poput E. coli. Zato naučnica savjetuje da uvijek provjerite je li meso dobro termički obrađeno.

3. Sirove kamenice

Kamenice su delicija za mnoge, ali su također visokorizična hrana.

"Kamenice filtriraju sve iz vode, uključujući bakterije i druge zagađivače. Ako su u vodi bili štetni organizmi poput norovirusa ili bakterija Vibrio, te tvari mogu završiti u vašem jelu", objašnjava naučnica.

Prema portalu FoodSafety.gov, sirove ili nedovoljno kuhane kamenice mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, a Vibrio bakterija može biti posebno opasna. Važno je napomenuti da kamenice koje sadrže Vibrio ne izgledaju, ne mirišu ili nemaju drugačiji okus od sigurnih kamenica. Najčešći uzročnici trovanja hranom uključuju norovirus, salmonelu, listeriju i E. coli. Iako norovirus pogađa jednu od 15 osoba godišnje, sve infekcije mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, video pogledajte ovdje.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja