Napravite sami svoju dubai čokoladu: Jednostavnije a ukusnije od ovoga ne može

dubai čokolada eTrebinje/
/eTrebinje
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Planetarno popularna Dubai čokolada hit je posljednjih mjeseci. Kremasto-hrskava slastica djelo je stručnjaka iz čokoladarnice Fix Dessert Chocolatier iz Dubaija, a kombinacija je najfinije mliječne čokolade, namaza od pistacija i hrskavog kadaifa.

Ova slastica se prodaje i pod nazivom Can't Get Knafeh of It, a nekoliko pločica ove čokolade, punjene prženim kadaifom i kremom od pistacije, košta 15-20 KM.

Vezani tekst:

Zbog čega smo "ludi" za Dubai čokoladom: Trend, okus ili kolektivna nesigurnost?

Ovu slasticu možete napraviti i kod kuće. Iako se u originalnom receptu radi samo s mliječnom čokoladom, mnogi koriste isključivo tamnu. Ako vam je teško nabaviti kadaif, možete koristiti gotove kore za štrudlu koje ćete sitno narezati ili zdrobiti te ispeći. Dobra zamjena mogu biti i digestive keksi, no oni ni blizu neće dati traženu hrskavost. Ako nemate kalup za čokoladu, koristite duguljasti kalup za hljeb.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci

400 g čokolade

50 g maslaca ili kokosovog ulja

150 g kadaifa

150 g kreme od pistacija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Priprema 

Otopite maslac u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte usitnjeni kadaif i tostiraj ga dok ne postane zlatan i hrskav. Pazite da ne zagori! Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.

U posudi prikladnoj za mikrovalnu ili na pari otopite čokoladu dok ne postane glatka i sjajna.

U kalup po izboru (najbolje silikonski) ulijte tanak sloj otopljene čokolade i premažite i stranice kalupa. Stavite u frižider na 10 minuta da se čokolada stvrdne.

U zdjeli pomiješajte tostirani kadaif s kremom od pistacija dok ne dobijete homogenu smjesu.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Izvadite kalup s čokoladom iz frižidera. Napunite svaki prostor kalupa slojem smjese od kadaifa i pistacija, ostavljajući malo mjesta za završni sloj čokolade. Kašikom poravnajte smjesu.

Prelijte preostalom otopljenom čokoladom preko smjese od kadaifa, ravnomjerno je raspoređujući. Vratite kalup u frižider i ostavite da se stvrdne 30 minuta do 1 sat.

Pažljivo izvadite čokoladne komade iz kalupa. Čuvajte ih u frižideru do posluživanja.