Najlakši recept za domaći pekmez: I to bez miješanja na šporetu

Cijela kuća će zamirisati/Free Pik
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Postoji li išta ljepše od mirisa pečenih šljiva koji ispuni cijelu kuhinju? Domaći pekmez donosi upravo tu čaroliju – jednostavan je za pripremu, mirisan i budi uspomene na djetinjstvo. Najljepše je što ne zahtijeva sate stajanja kraj šporeta i neprekidnog miješanja – dovoljno je da uključite rernu i prepustite njoj da obavi veći dio posla.

Ovaj recept je idealan za sve koji vole prirodni ukus šljiva i žele pripremu koja ne zahtijeva mnogo truda. Rezultat? Gusta poslastica koja će se savršeno slagati sa kriškom toplog hljeba ili palačinkama.

Obično se dodaje 200 g šećera po kilogramu šljiva, ali smo odlučili da smanjimo količinu šećera zbog zrelijih šljiva – i dobili smo fantastičan rezultat. Količinu šećera možete prilagoditi svom ukusu, ili ga možete izostaviti, piše Zadovoljna.hr.

Pekmez od šljiva pečen u rerni

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

3 kg očišćenih mekih šljiva

300 g šećera

 

2 kesice vanilinog šećera

Priprema:

Dobro operite šljive, izvadite košpice i isjecite ih na manje komade.

Stavite ih u duboku posudu ili vatrostalnu šerpu (da sok ne prska previše).

Pecite na 200 stepeni dok šljive ne proključaju.

Smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite još oko sat vremena, povremeno miješajući (otprilike svakih 20 minuta).

Poslije sat vremena, umiješajte šećer pomešan sa vanilinim šećerom i vratite u rernu na još sat vremena, povremeno miješajući.

Vruć džem sipajte u zagrijane tegle, dobro zatvorite i okrenite naopačke dok se potpuno ne ohlade.

Uživajte u savršenom ukusu domaćeg pekmeza od šljiva!