Mirisna, sočna i luksuznog ukusa: Recept za Dubai štrudlu koja je osvojila internet

Razvaljuje ukusom/Ilustracija

Razvaljuje ukusom/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako volite desert koji spaja bogate okuse i mirise Orijenta, ova Dubai štrudla će vas oduševiti. Sočna i mirisna, sa hrskavim pistacijama i slatkim hurmama, savršena je za posebne prilike, ali i za trenutke kada želite da se počastite nečim posebno raskošnim.

Priprema je jednostavna, a rezultat je desert koji oduzima dah i koji će svi tražiti da probaju.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 300 g tankih kora
  • 150 g sjeckanih pistacija
  • 100 g hurmi
  • 50 g karamelizovanih badema
  • 100 g otopljenog putera
  • 3–4 kašike meda
  • Prstohvat soli
  • Kašičica mljevenog kardamoma
  • Šećer u prahu i nekoliko komadića pistacija za dekoraciju

Priprema:

Rernu zagrijte na 180°C. U jednoj posudi sjedinite sjeckane pistacije, hurme, bademe, med, prstohvat soli i kardamom. Dobro promiješajte dok ne dobijete gustu i aromatičnu smjesu.

Prvu koru premažite otopljenim puterom, pa preko stavite drugu koru. Na ivicu druge kore nanesite fil i polako urolajte. Prebacite štrudle na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 30–35 minuta u rerni zagrijanoj na 180°C. Izvadite i ostavite da se malo prohladi, piše Trpeza.

Gotovu štrudlu pospite šećerom u prahu i grubo sjeckanim pistaćima za dekoraciju.

Uživajte!

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja