Mirisna, sočna i hrskava: Čupava pita s trešnjama koja nestaje dok trepnete

Savršena kombinacija jednostavnosti i okusa/Pinterest

Savršena kombinacija jednostavnosti i okusa/Pinterest

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Volite li kolače s trešnjama? Ako se svrstavate u ljubitelje takvih slastica, onda morate pripremiti i starinsku pitu s trešnjama.

Klasično prhko tijesto u kombinaciji sa slatkim i sočnim trešnjama sigurno vas neće razočarati. 

U nastavku možete pronaći recept. 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci:

  • 30 dg glatkog brašna
  • 15 dg maslaca
  • kašika kiselog vrhnja
  • manje jaje
  • 5 dg šećera
  • 30 dg očišćenih i raspolovljenih trešanja

Priprema:

Trešnje operite, raspolovite i izvadite im košpice. S obzirom na to da su same po sebi dovoljno slatke, ne trebate im dodavati šećer, ali ako ipak volite da vam nadjev bude slađi, ubacite u očišćene trešnje 1 veliku kašiku šećera.

Pomiješajte brašno sa šećerom. Hladni maslac narežite na manje kockice, ubacite ga u brašno i zatim prstima brzo razmrvite na veličinu krušnih mrvica. Brašno i maslac također možete staviti u multipraktik ili sjeckalicu pa ih tako obraditi. Ubacite jaje i kiselo vrhnje te umijesite tijesto u glatku kuglu. Podijelite je na dva dijela i zamotajte u plastičnu foliju. Jednu polovicu stavite u frižider na sat vremena, a drugu polovicu u zamrzivač.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Nakon sat vremena izvadite polovicu tijesta koju ste stavili u hladnjak i uključite rernu na 180 stepeni. Razvaljajte tijesto na površini koju ste prethodno posuli brašnom, a zatim ga uz pomoć valjka prebacite u kalup. Tijesto malo utisnite u kalup pa ga izbodite viljuškom kako se ne bi dizalo tokom pečenja. Stavite ga u rernu i pecite 15-ak minuta, sve dok ne dobije lijepu žutu boju.

Izvadite tijesto iz rerne i po njemu rasporedite očišćene trešnje. Zatim iz zamrzivača uzmite drugi dio tijesta te ga naribajte po trešnjama. Potom kalup vratite u rernu zagrijanu na 180 stepeni i pecite između 20 i 30 minuta, tj. sve dok tijesto na površini ne dobije tamniju zlatnožutu boju, piše Zadovoljna.