Miris Turske kod kuće: Recept za tradicionalni simit kao s istanbulskih ulica

Turski klasik/Free Pik

Turski klasik/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako ste ikada prošetali ulicama Istanbula, sigurno vas je opčinio neodoljivi miris svježe pečenih simita — zlatno-smeđih prstenova posutih sezamom, koje Turci s pravom smatraju nacionalnim blagom.

Ovo jednostavno, a izuzetno ukusno pecivo već stoljećima je sastavni dio turske kulture i jedan od najomiljenijih izbora za doručak. Dobra vijest? Savršen simit možete pripremiti i kod kuće, bez previše truda, uz nekoliko osnovnih sastojaka.

Zašto je simit poseban?

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Simit je poznat po svojoj hrskavoj korici i mekanoj, elastičnoj unutrašnjosti, a poseban šarm daje mu preljev od melase i bogat sloj tostiranog sezama.

Iako je tradicionalno blago sladak, simit je izuzetno svestran. Možete ga poslužiti s medom, džemom ili maslacem za sladak doručak, a u slanoj verziji — sa sirom, paradajzom, maslinama ili svježim krastavcima — predstavlja savršen zalogaj u bilo koje doba dana.

Sastojci za domaći simit:

  • 500 g glatkog brašna (+ dodatnih 30–40 g po potrebi)
  • 10 g suhog kvasca
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 350 ml tople vode
  • 60 ml ulja (najbolje maslinovog)
  • 60 ml tekuće melase
  • 120 ml vode (za melasu)
  • 200 g tostiranih sezamovih sjemenki

Priprema:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U velikoj posudi pomiješajte brašno, kvasac, šećer i so. Dodajte toplu vodu i ulje, pa mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Pokrijte tijesto kuhinjskom krpom i ostavite da naraste 90 minuta na toplom mjestu. U međuvremenu, tostirajte sezamove sjemenke na suhoj tavi i pripremite preljev od melase i vode. Tijesto podijelite na jednake komade, od svakog formirajte dvije trake, upletite ih i spojite u oblik prstena. Svaki prsten umočite u mješavinu melase, zatim obilno uvaljajte u sezam. Rasporedite simite na lim obložen papirom za pečenje, pokrijte ih i ostavite još 20 minuta da odstoje. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 12–15 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju i hrskavu koricu.

Za dodatnu aromu, u tijesto možete dodati malo crnog kima ili koristiti integralno brašno za zdraviju varijantu.

Uživajte!