Miris djetinjstva u tegli: Recept za domaći pekmez od šljiva, ključ je u ove dvije namirnice

Cijela kuća će zamirisati/Free Pik

Cijela kuća će zamirisati/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Postoji li išta ljepše od mirisa domaćeg pekmeza od šljiva koji ispuni cijelu kuhinju?

Još ako ga namažeš na hrskavu krišku hljeba, dodaš malo putera i uz to popiješ kafu ili čaj – dan ne može ljepše početi. Taj miris vraća u djetinjstvo, u kuhinju gdje se lagano krčkao pekmez, a baka budnim okom miješala varjačom dok se sve ne zgusne baš kako treba. Recept je jednostavan, a tajna je u dvije mirisne namirnice koje mu daju posebnu aromu.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 4 kg šljiva (očišćenih od košpica)
  • 1/2 kašičice cimeta (po želji)
  • 1/2 kašičice mljevenih karanfilića (po želji)
  • 2–3 kašike ruma ili rum šećera (po želji)

Priprema:

Izaberite zrele, slatke šljive, dobro ih operite i uklonite košpice. Stavite ih u veliki lonac i kuhajte na umjerenoj vatri. Miješajte polako, ali redovno, da ne zagore. Kako se dugo kuha, voda polako isparava, a voće postaje gušće i tamnije – tada se oslobađa onaj prirodni šećer iz šljiva.

Pekmez je gotov kad je toliko gust da varjača stoji uspravno u njemu. Tek pred kraj kuhanja dodajte malo cimeta i ruma „za miris“.

Kada se smjesa prohladi, sipajte je u sterilisane tegle. 

Uživajte!