Miris djetinjstva u svakom zalogaju: Recept za mekane puter kifle koje nestaju u trenu

Jednom kad ih probate, pravit ćete ih stalno/Free Pik

Jednom kad ih probate, pravit ćete ih stalno/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Priprema nije komplikovana, a ove kifle su savršene za doručak. Tijesto je mekano, podatno i lako za oblikovanje, a rezultat su mirisne, zlatno-pečene kifle koje se tope u ustima.

Možete ih puniti po želji ili poslužiti uz maslac i džem – ukus će biti fantastičan u svakom slučaju.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 600 g glatkog brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 100 g putera
  • 100 g šećera
  • 1 kesica kvasca
  • 1 jaje
  • 50 ml mlake vode
  • 1 kašičica soli

Za premaz

  • 2 kašike hladnog mlijeka
  • 1 žumance

Priprema:

Zagrijte rernu na 220 stepeni. U toplom mlijeku otopite puter. U mlakoj vodi otopite kvasac. Pomiješajte brašno, šećer, so, jaje, smjesu s kvascem i puterom i mijesite mikserom dok ne dobijete glatko tijesto. Pokrijte krpom i ostavite da naraste oko sat vremena, dok se tijesto ne udvostruči.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pleh obložite papirom za pečenje. Premijesite tijesto i podijelite na 12 kuglica. Oblikujte kifle i poređajte ih na pleh. Ostavite da narastu dok se rerna zagrijava. Premažite kifle mješavinom hladnog mlijeka i umućenog žumanca.

Pecite oko 15 minuta na 220 stepeni, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.