Miris djetinjstva u svakom zalogaju: Recept za mekane puter kifle koje nestaju u trenu

Jednom kad ih probate, pravit ćete ih stalno/FreePik
Priprema nije komplikovana, a ove kifle su savršene za doručak. Tijesto je mekano, podatno i lako za oblikovanje, a rezultat su mirisne, zlatno-pečene kifle koje se tope u ustima.
Možete ih puniti po želji ili poslužiti uz maslac i džem – ukus će biti fantastičan u svakom slučaju.
Sastojci:
- 600 g glatkog brašna
- 250 ml mlijeka
- 100 g putera
- 100 g šećera
- 1 kesica kvasca
- 1 jaje
- 50 ml mlake vode
- 1 kašičica soli
Za premaz
- 2 kašike hladnog mlijeka
- 1 žumance
Priprema:
Zagrijte rernu na 220 stepeni. U toplom mlijeku otopite puter. U mlakoj vodi otopite kvasac. Pomiješajte brašno, šećer, so, jaje, smjesu s kvascem i puterom i mijesite mikserom dok ne dobijete glatko tijesto. Pokrijte krpom i ostavite da naraste oko sat vremena, dok se tijesto ne udvostruči.
Pleh obložite papirom za pečenje. Premijesite tijesto i podijelite na 12 kuglica. Oblikujte kifle i poređajte ih na pleh. Ostavite da narastu dok se rerna zagrijava. Premažite kifle mješavinom hladnog mlijeka i umućenog žumanca.
Pecite oko 15 minuta na 220 stepeni, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.