Mekani, zlatni i savršeni: Uštipci koji podsjećaju na miris djetinjstva

Miris djetinjstva u svakom zalogaju
Uštipci su jedan od onih specijaliteta koji nas podsjećaju na djetinjstvo i porodično okupljanje. Iako sa godinama možda zaboravimo da ih pripremamo, ne smijemo zaboraviti koliko su jednostavni za napraviti i koliko malo vremena je potrebno za njihovu pripremu.
Ovi mekani, zlatno-smeđi zalogaji često su dio "vikend sofre", a miris koji dolazi iz kuhinje vraća nas u ona vremena kada je nana pravila svoje prepoznatljive, savršeno mekane uštipke.
Dobar recept za uštipke jednostavno ne može da omane, a vjerujte, ovaj će vas sigurno oduševiti. Iako vam je možda već dobro poznat, svakim zalogajem ćete se podsjetiti na toplo, domaće okruženje iz vašeg djetinjstva, piše Radiosarajevo.ba.
Sastojci
1 jaje
250 ml jogurta
1 prašak za pecivo
1 kašičica soli
oko 500 g oštrog brašna
ulje
Priprema
U posudu dodajte jogurt i jaje, zatim promiješajte. Dodajte prašak za pecivo i kašičicu soli u brašno koje ste prosijali nekoliko puta. Promiješajte dobro. Tako, prašak u kombinaciji sa brašnom ne upija dodatno ulje.
Postepeno dodajte brašno dok ne formirate čvrsto tijesto. Tijesto je zatim odmah spremno, ne mora da naraste. Razvijte tijesto, ne mora da bude mnogo debelo, pa ga onda isijecite na kvadratiće. Svaki od kvadratića pržite u zagrijanom ulju na srednjoj vatri. Dovoljno je da se prže dva do tri minuta sa obje strane. Kada ih izvadite u posudu stavite ubrus ili salvetu koja će dodatno upiti ulje.
To je to, prijatno!